Kultúra

2013.08.06. 12:56

A nevenincs világváltó - meseregény Adorján Viktortól

Néhány hónappal ezelőtt jelent meg a székesfehérvári Adorján Viktor Világváltó Nevenincs című meseregénye.

Bokros Judit

Sokuk gondolhatta már – ki ilyen, ki olyan okból -: jó lenne csak úgy felkerekedni, s valahol máshol szerencsét próbálni. És valaki meg is teszi a kezdő lépést. Mint ahogy megteszi a fehérvári író, Adorján Viktor meséjének, a Világváltó Nevenincs című könyvnek a hőse, a legény, aki szegényes kis kunyhójából, álnok testvéreit odahagyva útra kel. Elindul, és az erdőben járva egyszercsak, észrevétlenül átlépi a mesebirodalom határát – innentől jönnek aztán a bonyodalmak és persze, a különleges világ nyújtotta szépségek. Merthogy a legény – akiből egy világ megváltója lesz – különféle kalandok után, óriásokkal találkozva és a titokzatos Tavipalotát is megjárva, a tündérek honába eljutva, sorra megismerve ennek az izgalmas világnak a lakóit, azt a feladatot kapja, hogy mentse meg a birodalmat, győzze le a Sárkányt és a gonosz Urajt. A jószándékú főhős, aki a másik világhoz tartozik, e feladatra termett, s látva a mesebirodalom lakóinak tanácstalanságát, elvállalja a küldetést.

Adorján Viktor: Világváltó Nevenincs című könyvét a szerző illusztrálta (Fotó. reprodukció: Tósoki Attila)

Ebben segítenek neki kísérői, a mese többi szereplői: a kedves kis házimanók, törpék, a beszélő állatok, a Táltos és a Griff is, és ki nem maradhat a bájos, önfeláldozó tündérleány, Délibáb, kinek a szükséges pillanatban egy csókja, pillantása is életet lehel a legénybe. Ellenfelei közt boszorkány, ártó szellem, ördöng is akad, borzongató, igazi mesebeli alakok. A főhős kalandjai során bepillanthatunk Őrkő várába, a törpék birodalmába,  erdőn-mezőn lakó lények élőhelyére, és egy igen izgalmas helyen, a víz alatti világban is járhatunk, a Tavipalota édesen veszélyes úrnőjének vezetésével. Különleges a mese nyelvezete, hiszen egyes szereplőknek köszönhetően archaizáló, a székely nyelvi dialektust felhasználó ízes beszéddel és humorral is találkozhat az olvasó. Elsőre kicsit furcsa talán, de színt visz a történetbe.

Azt pedig ugyancsak meg kell említeni, hogy a mesét maga a szerző illusztrálta, a rajzok ötletesek, segítenek a helyszínek elképzelésében, de nem korlátozzák a fantáziát, és még tanulhatunk is egy-egy ábrából (például mivel díszített egy bőrtarisznya, egy pipa).

Ha már mi magunk nem kelünk útra, érdemes belemélyedni e meseregénybe, és közben kicsit kalandozhatunk, részesei lehetünk a mesevilág megmentésének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!