Kultúra

2012.12.11. 18:35

A nyelvész rejtvényei

Budapest - Grétsy Lászlót a fél ország ismeri. Nagy dolog ez ott, ahol a politikusokon és a celebeken kívül szinte lehetetlen ismertté válni. Pláne egy nyelvésznek. Vele készült az alábbi interjú.

B. Kiss László

Grétsy Lászlót Prima Primissima Díjjal tüntették ki a Magyar oktatás és köznevelés kategóriában. A díjátadás utáni szavaiban elérzékenyülve mondta a díjazott, úgy érzi, nem is ő, hanem a csodálatos magyar nyelv kapta a kitüntetést. Anyanyelvünk játékosságáról, gazdagságáról szól a Tinta Könyvkiadónál a napokban megjelent Nyelvi játékaink nagykönyve, melynek bemutatója után Kiss Gábor beszélgetett a közismert nyelvésszel.    

- A nyelvi játékok szeretete gyerekkorom óta bennem él. Már tízévesen készítettem rejtvényt, s az meg is jelent egy lapban. Felnőttként jó néhány cikket írtam a Füles évkönyveibe, készítettem is rejtvényeket. 1970-1990 között Vargha Balázzsal vezettem a TIT égisze alatt tevékenykedő "Nyelvi Játékok Klubját", amelynek két-három havonkénti üléseire rendszeresen 40-50 hozzánk hasonlóan nyelvijáték-rajongó jött el az ország különböző részeiből, hozva a saját új játékait, meghallgatva a korábbi pályázat eredményeit, s várva az új, csavarintos feladatokat.

 

A nyelvtant, a nyelvészetet sokan száraz, unalmas dolognak tartják. Grétsy László bebizonyítja: nem az (fotó: archív)

- Mondhatjuk, hogy Grétsy László nyelvész-nyelvművelő hobbija a nyelvi játékok világa?

- A nyelvi játékok művelése részemről hobbi a javából. Hogy csakugyan így van, az mindenki előtt világos lesz, aki kezébe veszi ezt az új, 520 oldalas kötetet. Csaknem négy évtizeddel ezelőtt egy kis játékos könyvem már megjelent. Annak élére írtam is egy ajánlást. Ezt: Ajánlom ezt a könyvet mindazoknak - de csak azoknak -, akiknek életéhez a játék örömének és az anyanyelvnek szeretete egyaránt szervesen hozzátartozik. Ez az ajánlásom erre a könyvre is érvényes.

- Mi a most megjelent Nyelvi játékaink nagykönyvének tárgya?

- Három dolog. Egyrészt a Magyarországon ismeretes, már régi gyökerekre visszamenő nyelvi játékok minél szélesebb körének megismertetése, mégpedig példák bemutatásával, múltjuk megrajzolásával, másrészt új és még újabb nyelvi játéklehetőségek fölvetése, felvillantása, szintén szemléltető példákkal, végül harmadrészt azok kedvében járás, akiknek a rejtvényfejtés öröme az igazi öröm. Ilyen emberek igen sokan vannak.

- Számítógépes korunkban sem csökken a hagyományos fejtörők, rejtvények népszerűsége...

- Nem bizony! Hazánkban a különféle rejtvénylapok egyesített havi példányszáma az egymilliót is eléri, sőt meghaladja. Hiába, a játék szerepe sokkal nagyobb, mint gondolhatnánk. Ezt példázza egyébként számos népmesénk, ahol a hős találós kérdésekkel szembesül. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!