Kultúra

2012.09.07. 07:20

Rátóti Csodalépése

"Szabadidőmben sokat játszom gitáron, s a gyakorlás egyszer csak átvált komponálásba. Néha jön egy olyan ötlet, ami megragad, így születnek a dalaim." Mindezt Rátóti Zoltán színművész, a kaposvári Csiky Gergely színház igazgatója mondja önmagáról.

Zalai Hírlap

A Zala megyéhez számos szállal kötődő színész Restás Gergő dobos és Juhász Gábor jazz-gitáros társaságában a közelmúltban Őriszentpéteren mutatta be saját dalait, amelyeket még ez év folyamán szeretne CD-n kiadni. A koncert ősbemutatónak számított, hiszen a várhatóan Csodalépés címet viselő albumra tervezett dalokat ezen a helyen hallhatta első, s ezidáig egyetlen alkalommal a közönség.

- Számomra a zene nagyszerű kikapcsolódás, gitározgatás közben úgy érzem magam, mintha meditálnék - árulta el Rátóti Zoltán. - Sosem úgy ülök le, hogy most dalt fogok írni, hiszen ahhoz, hogy az ihlet megszülessen, kellően ellazult állapotra van szükségem. Így történt, hogy komponáltam néhány dallamot, amelyeket aztán átküldtem Müller Péter Sziáminak, aki azonnal harapott rájuk, s írt hozzájuk szövegeket. Eleinte csak egy-egy dalról volt szó, de aztán egyre gyűrűzött tovább a folyamat, jelenleg ott tartunk, hogy van 21 teljesen elkészült szerzeményünk, ezek közül 18-at mutattunk be az őriszentpéteri ősbemutatón.

Rátóti Zoltán hozzátette, bár voltak elképzelései a dalok szövegei kapcsán, ám azon túl, hogy a vezék és refrének helyét megjelölte, semmilyen instrukciót nem adott Müller Péter Sziáminak. A hazai alternatív zenei élet kiválósága, az egyik legjobb magyar szövegíró így is tökéletesen ráérzett a hangulatokra. Közös munkájuk eredményeként úgynevezett színész-dalok születtek, megálmodott, elfantáziált, eljátszott, vagy éppen el nem játszott szerepekről, a színház világáról. Rátóti Zoltán szerint mindegyik egy külön történet, egy ballada.

- Miután a kezdetektől fogva tagja vagyok a Neil Young Sétány nevű zenekarnak, óhatatlan, hogy Neil Young hatása kiérződik saját dalaim zenei alapjaiból és motívumaiból - folytatta a színész. - Ugyanez mondható el a hangszerelésről is, ami egy nagyon tehetséges jazz-gitáros, Juhász Gábor érdeme. Közelítünk az unplugged-hangzáshoz, ám miután Gábor elektromos jazz-gitáron játszik, mégsem nevezhető egyértelműen annak. Inkább a balladisztikus folk-rock műfajához tudnám hasonlítani.

A dalok színpadi bemutatásában Juhász Gábor mellett a dobos Restás Gergő vesz még részt, utóbbi többek között Müller Péter Sziámi zenekarának tagja. Az őriszentpéteri ősbemutatót az őszi időszakban több koncert követi majd, ezek szervezése jelenleg is folyamatban van. Rátóti Zoltán azt mondja, keresi a helyét egy budapesti fellépésnek, elsősorban színházakkal tárgyal, hiszen egy kamarateremben tudná leginkább elképzelni dalai bemutatását.

- Azért is szeretnék az őszi időszakra több koncertet, mert ha már kellőképpen begyakoroltuk a dalokat, a kezünkben érezzük a zenét, akkor stúdióban is sokkal gyorsabban fel tudjuk venni a lemezanyagot - sorolta tovább. - Ha a felvételek elkészültek, onnantól már csak pénz és támogatók kérdése, hogy a dalokat CD-re nyomtassuk, illetve lemezborítót készítsünk hozzá. Folyamatosan tárgyalok a kiadásról, de az is elképzelhető, hogy az album, amelynek az egyik nagyon személyes hangvételű dal után valószínűleg a szimbolikus Csodalépés címet adom, magánkiadásban jelenik meg. Abban reménykedem, hogy november környékén már kézzel fogható valósággá válik a nagylemez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!