Kultúra

2012.08.24. 17:35

Új intézmény, fura névvel

Kincsesbánya - Integrált közösségi szolgáltató tér. Egyre több településen ismerkednek az új fogalommal, melyhez egyenként tízmilliós nagyságrendű állami támogatás társul.

B. Kiss László

Talán tucatnyian is nyüzsögnek a forró augusztusi délután a kincsesbányai ikszt - integrált közösségi szolgáltató tér - emeletén. A legtöbben, főleg nagyobb gyerekek, a számítógépeknél ülnek. Egyikőjük Keller Dániel, aki ugyan a szomszéd faluba, Fehérvárcsurgóra való, de Kincsesra jár iskolába. Heti gyakorisággal keresi fel a házat -   mondja. A népszerű internetes közösségi portált keresi fel ilyenkor, és játszik. László Klaudia és Diószegi Kira ketten ülnek egy gépnél. Gépezni, társasozni, beszélgetni és tévézni szoktak leginkább az ikszt-ben. De volt olyan is, hogy együtt elmentek a csurgói víztározóhoz  - mondja a nyolcadikos Klaudia, aki rögtön fotókat is mutat a számítógépen a vidám fürdőzésről.

A kincsesbányai iktsz áprilisban nyílt meg az önkormányzat által - pályázati támogatás segítségével - a felújított volt súlyfürdő épületében. Vezetője egy fiatal hölgy, Kertai Renáta, akit az első hónapok tapasztalatairól kérdezek.

Az új típusú intézmény profilja meglehetősen sokoldalú - derül ki a válaszból. Ott tartja fogadóóráit a falugazdász, szerveztek számítógépes oktatást és moziestet egyaránt. Részt vesznek az iskolai és óvodai felzárkóztatásban, gyógytornát, jóga foglalkozást, de még lakógyűlést is tartottak a minden nap nyitva tartó intézményben.  Hétfőnként a regionális vízművek tart fogadóórát az ikszt-ben, és itt tartja például  pénteki összejöveteleit az egyik helyi civil szervezet, a Kincs Kultúra Sport egyesület is - tűnik ki az elmondottakból. A legnépszerűbb persze a számítógép - teszi hozzá Kertai Renáta.

Ami pedig a terveket illeti: szívesen rendeznének szabadtéri programokat is a szomszédos, ugyancsak az önkormányzat tulajdonában levő, füves területen. A gyerekek pedig azt szeretnék a legjobban, ha egyszer az ikszt-ben aludhatnának...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!