Kultúra

2012.06.08. 05:24

Pénzbe kerül a lógás

Székesfehérvár – Ha a diák eléri az ötven órányi igazolatlan hiányzást, a jegyző megvonhatja a családi pótlékot. Erre másfél éve van lehetőség, eddig közel negyven ilyen eset volt Fehérváron.

Házi Péter

Az igazolatlan iskolai hiányzások elleni fellépés hatékony eszköze lehet az a másfél éve bevezetett lehetőség, hogy ha a diák igazolatlanul elmulasztott óráinak száma eléri az ötvenet, a jegyzői gyámhatóság megvonhatja az iskoláztatási támogatás, azaz a családi pótlék folyósítását. Első lépésként – tíz igazolatlan óra után – a jegyző figyelmezteti a szülőket, hogy ha a csemete így folytatja, baj lehet, ám az ötven óra elérése után már nincs mérlegelési lehetőség, fel kell függeszteni a támogatást. Székesfehérváron, a 2010- 2011-es tanévben 218 ilyen jelzés érkezett a polgármesteri hivatalhoz, s ebből 35 esetben fel is függesztették a családi pótlékot, az idei tanévben pedig már négy ilyen eset történt. A szociális ellátási és gyermekvédelmi iroda vezetője, Kincses Zsolt Dávid szerint ezek a számok nem kirívóak.



Létezik az úgynevezett védelembe vétel kategóriája is a gyermekek esetében. Erre akkor kerülhet sor, ha a szülő például veri a gyermekét, nem gondoskodik az étkezéséről. Az elmúlt év végén a nyilvántartott 263 veszélyeztetett kiskorúból több mint százan a rossz lakáskörülmények, huszonhárman a szülők alkoholizmusa, tizenhatan bántalmazás miatt kerültek ebbe a kategóriába, s öszszesen negyvenkét alkalommal élt a jegyző a védelembe vétel lehetőségével. – Ez nem azt jelenti, hogy a gyereket elviszik a szülőtől, hanem például drogozó szülők esetében annyit, hogy a családgondozó arra kötelezi őket, vegyenek részt mondjuk a RÉV Ambulancia foglalkozásain. Ha a szülők ezt nem teszik meg, a következő lépés lehet az ideiglenes hatályú elhelyezés, amikor nevelőszülőt keresünk. Ilyen eset azonban mindössze tíz volt Fehérváron az elmúlt évben. A védelembe vétellel együttjáró szociális munka tehát a családban jelentkező működési zavarok komplex kezelését célozza – fogalmaz a szociális iroda vezetője, aki szerint a százezres lélekszámhoz képest alacsony esetszámok azt mutatják, hogy az iskolai gyermekvédelmi felelősök jól működnek, még időben jelzik a gyermekjóléti szolgálat felé, ha egy-egy gyerek esetében közbeavatkozásra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!