Kultúra

2012.06.06. 12:29

Élő dallamok, régi kottákból

Székesfehérvár - Kétszázötven éves kották dallamai csendültek föl a Budenz-ház több száz éves falai között a régizenei koncertsorozat első alkalmán, múlt hétvégén.

Bokros Judit

Egy estére vagy kétszáz évet ugorhatott vissza az időben, s a korabeli miliőbe képzelhette magát az, aki ellátogatott a régizenei estek első koncertjére a Budenz-házba.

A bútorokat, festményeket, szobrokat is tartalmazó Ybl-gyűjteménynek helyt adó épületben a Szent István Király Múzeumnak és a Fejér Megyei Múzeumegyesületnek köszönhetően valósulhatott meg az Authentic Quartet fellépése, egy három előadásból álló sorozat első estjén. Az érdekes, és a zenei életben otthonosan mozgók számára bizonyára ínyenc vállalkozásban a négytagú zenekar főleg a múzeumi kottagyűjteményből szólaltat meg műveket. A nagy komponisták mellett olyan zeneszerzőktől is muzsikálnak, akik az utókor számára talán kevésbé ismertek, ám korukban elismertnek számítottak.

Az Authentic Quartet a historikus előadásmódot előtérbe helyezve a zenei ritkaságok bemutatását tartja fontosnak. Ehhez használják fel a verebi Végh család kottatárát, amelynek döntő részét a megyei múzeum őrzi. A három alkalmas koncertsorozat következő helyszíne is Vereb lesz, a római katolikus templomban július 29-re szervezik az estet, majd október 13-án a Budenz-házban lesz az utolsó fellépés.

 A szombati est házigazdája Mácsai János zenetörténész volt, aki felvezetőjében ismertette: a korabeli közönség a Budenz-házhoz hasonló környezetben hallgathatta a műveket, amelyeket a zenekar korhű, a régeikhez hasonló felépítésű hangszereken szólaltat meg. A cél ez, vagyis az eredeti szellemben való előadás. Röviden bemutatta a két, úgynevezett kismestert, J.G. Albrectsbergert és J. Wölflt, akiktől egy-egy C-dúr vonósnégyest játszottak a zenészek. A szünet után pedig egy Haydn és egy Schubert-darab következett a zeneszerető-és értő hallgatóság örömére, amely a szobákból egészen közelről szemlélhette a művészek pontos és szépen hangzó játékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!