Kultúra

2011.08.10. 08:33

Marimbajáték, műfajhatárok nélkül

Tordas, Martonvásár - Két állítás a hangszerről, amely látszólag ellentétes, mégis igaz. A marimba 20. századi hangszer, jóllehet többezer éve létezik. Juhász Balázs muzsikus szerint minden zene eljátszható rajta.

Zsohár Melinda

A tordasi Cseh Tamás-emléknapon a templomban különösen szépen zengett a marimba hangja, amelyen persze átiratok hangzottak el, hiszen kifejezetten marimbára írt darab nem olyan sok van.

- Afrikában többezer éve létezik, persze nem ilyen formában – ad rövid bemutatást az óriási xilofonnak tetsző hangszerről szakavatott muzsikusa, Juhász Balázs. A harmincegy esztendős zenetanár Martonvásáron, a művészeti iskolában már ismertté tette a különös, vagy éppen egyszerű marimbát – attól függ, honnan nézzük.

- Ütős hangszernek nevezik, ám dallam is játszható rajta. Sőt, mindenféle dallam – magyarázza. Afrikában ősi, elvitathatatlan hagyományúak az ütősök, a doboknak megszámlálhatatlan fajtája hangzik évezredektől fogva, a dzsungel titkos üzeneteit hordozva. Az ott élők megfejtik, az európai ember csodálja. Igaz, a mai, továbbfejlesztett változatú marimba hangot adó lemezei nem bambuszból készülnek, hanem fából, Juhász Balázsé Japánban készített Yamaha márkájú, igen értékes jószág. Az alsó "teste" fémből van, ez erősíti fel a hangzást, kis ütőkkel ütik. A muzsikus alkatú zenész hosszú, vékony ujjai boszorkányos ügyességre képesek, hiszen egyszerre négy ütővel is játszik, s mind a négy másik falemezkét szólaltat meg! Az ütő feje különböző puhaságú, vagy keménységű anyagból készült - gyapjúból, műanyagból -, hogy különböző erővel hangozzék fel a hang. A vibrafonhoz is hasonlítják, de mégsem olyan, miként a xilofonnak is csak rokona. A Mexikó népzenéjében igen kedvelt marimba otthonosan „érzi magát” nálunk is, ezt Martonvásáron tanúsíthatják a gyerekek.

- Ütős hangszereken kezdtem zenélni, igazából a zeneakadémián jutottam hozzá komolyan a marimbához – mondja Juhász Balázs, akinek akkor e találkozással meg is pecsételődött a muzsikusi sorsa. Elkötelezte magát a hangszer mellett. S Bachot is megidézi általa, Bartókot is, Cseh Tamást is. Akiket szeret, műfajhatárok nélkül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!