Kultúra

2011.06.05. 15:52

Kokas-képek Tormáson

Dég, Tormás - Merics Imre híres műgyűjtő Kokas Ignác-képanyagát mintegy tizenöt éve Fehér László közreműködésével a dégi Hollandi-ház kiállítótermében is láthattuk már.

V. Varga József

A váli születésű Kokas Ignác Kossuth-díjas festőművész kiállítását nemrégiben a Baranya megyei Tormáson nyitották meg. A faluban élő Merics Imre híres műgyűjtő kortárs festészeti gyűjteményéből huszonöt Kokas-képet láthattak a művészetek barátai az új és modern faluházban. Rengetegen voltak kíváncsiak a tárlatra, az ország szinte minden részéből érkeztek az érdeklődők a kulturális, művészeti barangolásra.

A kiállítást a dégi, táci kötődésű Fehér László Kossuth-díjas festőművész, a mester volt tanítványa nyitotta meg. A művészetpártoló dégi Verebics Géza és felesége, Kalmár Margit elmondta: Merics doktor úr őket is szívélyesen hívta Tormásra, hiszen mintegy másfél évtizede éppen a házaspár és Fehér László közreműködésével már látható volt ez a képanyag a dégi Hollandi-ház kiállítótermében.

A festmények társaságában összegyűlt közönséget - köztük Kokas Ignác özvegyét, Kokasné Kósa Juditot és Mayer Mihály korábbi megyés püspököt - Váradi Jánosné, Tormás polgármestere köszöntötte. Elmondta, hogy a tárlat a helyi vidékfejlesztési stratégiához illeszkedő pályázat és a Tormásért Egyesület önkéntes munkájának eredményeként valósulhatott meg.

 Fehér László megnyitójában anekdotákkal fűszerezve osztotta meg a nagyérdeművel, hogyan is találkozott és kötött barátságot a kilencvenes évek elején az általa kissé különcként megismert Merics Imre állatorvos-műgyűjtővel. Mesteréhez fűződő viszonyáról személyes megközelítéssel szólt, tisztelettel és nagy-nagy szeretettel méltatta Kokas Ignác személyiségét és munkásságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!