Kultúra

2011.06.27. 17:50

Elek Judit filmje a Moszkvai Filmfesztivál versenyprogramjában

Nagy érdeklődés mellett zajlott Elek Judit: Visszatérés című filmjének sajtóvetítése. Az alkotás a 33. Moszkvai Filmfesztivál versenyprogramjában szerepel.

MTI

A rendező elmondta: a film önéletrajzi ihletésű, de nem mindenben követi a megtörtént eseményeket. Tény azonban, hogy átélte a holokausztot  Budapesten, s hogy elfelejtette boldog gyermekkorát.  A Visszatérésben egy Svédországban élő magyar zsidó nő, aki gyerekkorában egy erdélyi faluban élte túl a holokausztot, a Ceausescu-diktatúra idején családjával látogat haza egykori szülőhelyére. A film nagyon fontos eleme, hogy a főszereplő nő gyökértelenné vált, vissza kell szereznie gyökereit, hogy élni, emlékezni és felejteni tudjon. Ahogy visszatérnek az emlékek, úgy válik erre egyre inkább képessé.
 Elek Judit a film másik fő gondolataként fogalmazta meg, hogy mindkét diktatúra gyilkos, s hogy ölni sokféleképpen lehet. Úgy is, ahogy a romániai diktatúra a Sándor nevű szereplőt öngyilkosságba kergeti azzal, hogy mindenütt, még a magánéletében is jelen van. A főszerepet alakító Kathleen Gati  elmondta: román-magyar családban született, szülei Kanadába mentek, Amerikában él, és úgy érzi, nagyon sokban hasonlít a film főhősére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!