Kultúra

2011.06.29. 05:44

Az álomtól a csurungáig

Székesfehérvár - Esti előadás az álomról, alvás helyett - Németh György egyetemi tanár a múzeumok éjszakáján volt a megyei múzeum vendége, s érdekfeszítően beszélt témájáról.

Bokros Judit

De hülyeséget álmodtam! -  mondják sokan, miután felébredtek, és rövid idő alatt el is felejtik az egészet, vagy egyáltalán nem emlékeznek arra, hogy álmodhattak. Mások meg izgalommal mesélik a fejükben éjszaka lezajló történéseket, megjelenő képeket. Maguktól vagy álomszótárak, szimbólumok értelmezései révén próbálják megtalálni a kulcsot a pergő vagy lassú képekhez, tudatalattijuk üzeneteihez. Akárhogy is legyen, az álmok régóta foglalkoztatják az emberiséget, és különböző tudományterületeken jelennek meg.

 

 


 A múzeumok éjszakájának fehérvári programsorozata is az álom témája köré szerveződött, a Szent István Király Múzeum rendházában például Németh György tanszékvezető tartott előadást az ELTE Ókortörténeti Tanszékéről, Hüpnosz és Thanatosz: az Álom és Halál a görög-római világban címmel. Az egyetemi tanár a görög mitológiából kiindulva fejtegette szép számban összegyűlt hallgatóságának az álmok értelmezésének lehetőségeit. Sodró gondolatmenetét, példáit élvezetes stílusban tárta elénk. Hüpnosz, az Álom, és Thanatosz, a Halál isteneinek eredetét, hatalmát magyarázva, irodalmi példákkal - Homérosz: Iliász - jutott el az álomelméletekig.
Megemlítette Arisztotelész értelmezéseit, ő két könyvet írt az álmokról, szóba került Hippokratész elképzelése is, aki például úgy vélte, hogy az álomban látottak vágyaink kivetülései, a szorongásos álom pedig mentális zavarra utal. Az előadó a modern szakirodalomból három, az ókoriak elképzeléseire vonatkozó álomértelmezésről is beszélt. Ezek szerint az álom lehet az, amit a testtől elvált lélek lát, lehet az, amit maga az álmodó lát, és lehet szimbólum. Nagyon érdekes volt az, amit egy magyar néprajzkutatóról, az 1891 és 1953 között élt Róheim Gézáról mesélt, aki a pszichoanalízis felhasználásával végzett etnológiai tanulmányokat. Felkérésre járt például Ausztráliában, ahol az ott élő bennszülöttek álmait térképezte fel, ezekből próbálva tapasztalatokat levonni a civilizált emberre. Ott végzett munkájának lenyomata A csurunga népe című könyv, amelyet az előadó melegen ajánlott a téma iránt érdeklődők figyelmébe, hozzátéve: beszerezni nehéz, mert régen adták ki. S hogy mi a csurunga? Ez alkalommal  megtudtuk: ezek az ausztrál őslakosok nem kötötték a szeretkezéshez a gyereknemzést, hitvilágukban a csurunga az, amiből asszonyaikba "kirajzanak" a gyerekek...
 Ha ez nem is tartozik szorosan az álomhoz, érdekességként hatott, az előadás összességében pedig rávilágított arra, milyen összetett és titokzatos jelenséggel van dolgunk a mai napig is, civilizáció ide vagy oda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!