Kultúra

2011.06.27. 17:33

A romkert a nemzeti emlékhelyek listáján

Általános vitára alkalmasnak találta a kulturális örökség védelméről szóló törvény módosítását célzó javaslatot az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága.

MTI

Az ülésen, amelyen a bizottság kormánypárti képviselői voltak csak jelen, egyhangú támogatást kapott az örökségvédelmi törvény módosító javaslata, amely a nemzeti emlékhelyek listájának rögzítése mellett részletesen szabályozná a helyszínek kezelésének kérdéseit és az emlékhellyé nyilvánítás kritériumait is. Az előterjesztés definiálja a történelmi emlékhely fogalmát, meghatározza, mely helyszín lehet nemzeti emlékhely, egy mellékletben pedig tételesen fel is sorolja a nemzeti emlékhelyeket.  A már 2001-ben nemzeti emlékhellyé nyilvánított Millenniumi Emlékmű és Hősök Emlékköve mellett a kilences listán a budai Várnegyed, a pesti Kossuth Lajos tér, a Magyar Nemzeti Múzeum épülete, a Rákoskeresztúri Újköztemető 298., 300. és 301. parcellája, a debreceni református nagytemplom és kollégium, a mohácsi történelmi emlékhely, az ópusztaszeri történelmi emlékpark és  a székesfehérvári romkert szerepel. A törvénytervezet rögzíti a nemzeti emlékhelyekkel kapcsolatos állami feladatokat, ezek ellátásához pedig költségvetési pénzeszközöket rendel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!