Kultúra

2011.04.12. 08:44

Szenzáció a Csók-tárlaton: látható lesz a restaurált Nirvána című festmény

Országos jelentőségű tárlat helyszíne lesz a Csók István Képtár és a városi képtár: nagyszabású életmű-kiállítással emlékeznek Csók Istvánra, a megye szülöttére.

Gábor Gina

 

A Bálványok és démonok című  életmű-kiállítás azért is tarthat számot országos érdeklődésre, mert a nagyközönség utoljára 1965-ben, Budapesten láthatott olyan tárlatot, amely a neves festőművész életútját reprezentálta. Az április 17-étől látogatható kiállításról tegnap a Hiemer-házban sajtótájékoztatón számolt be Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Vargha Tamás, a megyei közgyűlés elnöke, Bráyer Éva  fehérvári alpolgármester, Demeter Zsófia megyei múzeumigazgató, Szűcs Erzsébet, a Városi Képtár -Deák Gyűjtemény igazgatója, és Gärtner Petra, a kiállítás egyik kurátora.
 
A  nagyszabású, komoly  költségvetésű kiállítás a város és a megye összefogásával jöhetett létre: a tárlat megrendezése 15 millió forintba kerül, amelyhez 5-5 millióval járul hozzá a két önkormányzat, de a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, vállalkozók, magánemberek is segítették a létrejöttét. Vargha Tamás és Cser-Palkovics András egyaránt  hangsúlyozta: a város és a megye szeretné, ha ezután hasonló összefogással minden évben születne Fehérváron egy-egy nagyszabású tárlat. Cser-Palkovics András hozzátette: jó volna, ha idővel Fehérváron állandó kiállítás is nyílhatna Csók István műveiből. Ehhez persze, meg kell találni a méltó helyet. Vargha Tamás pedig  kérdésünkre válaszolva   elmondta: a megyei önkormányzat  szeretné, ha hosszú távon sikerülne a leromlott állapotba került  cecei Csók-múzeumot is felújítani. Ez a cecei és a megyei önkormányzat összefogásával, pályázati pénzből sikerülhet. Demeter Zsófia múzeumigazgató arról beszélt: egy efféle kiállítás megszervezése hatalmas feladat, és nemcsak a szervezés, a  képek  kölcsönzése, biztosítása miatt, hanem azért is, mert óriási kutatómunka előzi meg. Egy-egy életmű-kiállítás azonban mindig új összefüggéseket tár fel egy-egy alkotóval kapcsolatban, s ez a szakmabeliek számára is izgalmas felfedezés lehet.

Szűcs Erzsébet  és Gartner Petra művészettörténészek arról számoltak be, hogy az október 2-áig látható tárlathoz számtalan kísérőprogram kapcsolódik majd.  Egyebek között a májusi Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Magyar Plakáttársaság mutatja be a kiállításra reflektáló plakátjait...
A város támogatásával évről évre eddig is bemutattak nagyobb lélegzetű tárlatokat a városi képtárban.  Brájer Éva alpolgármester elmondta: az elmúlt esztendők gyakorlata alapján, most is szeretnék lehetővé tenni, hogy az iskolai csoportok ingyenesen látogathassák a kiállítást. Sőt, a nyáron, a Bregyó-közi napközis tábor résztvevőit is feltétlenül megismertetik Csók István művészetével.

 



A két helyszínen együttesen 150 műtárgyat állítanak  majd ki: a festményeken kívül fotókat és  Csók István keleti  gyűjteményének egyes darabjait is. A kiállítás egyik érdekessége ugyanis, hogy igyekeznek megmutatni azokat a bútorokat, szobrokat, amelyek szerepelnek Csók István híres festményein. Az alkotó híres keleti gyűjteményének egyes darabjait a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeum adja kölcsön a tárlatra. Ami a festményeket illeti: az alkotó valamennyi főműve szerepel majd. A legnagyobb szenzáció pedig, hogy Fehérvárra érkezik a hatalmas főmű, a Nirvána, amelyet a Magyar Nemzeti Galériában a fehérvári bemutatóra  restauráltak. A képet  amely évek óta raktárban volt   most megint  teljes pompájában láthatja a közönség. 

Bálványok és démonok a kiállítás címe, nem véletlenül. Csók Istvánt  a francia impresszionizmus legderűsebb követőjeként, az életöröm festőjeként  tartják számon. Pályájának egyik vezérmotívuma volt az érzéki női test ábrázolása, ugyanakkor festészetének másik vonulatában az asszonyi alakok démonként jelentek meg...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!