Kultúra

2011.03.21. 15:40

Tovább csökkenhet a könyvszakmai Márai-program pénzügyi kerete

FMH - A Márai-program költségvetésének újabb csökkentésére kényszerülhet a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) a múlt héten elrendelt 600 millió forintos kormányzati zárolás miatt, ezzel a rövidesen induló könyvszakmai projekt idei kerete 435 millió forintra apadhat - mondta el az MTI-nek hétfőn az NKA elnöke.

MTI

Jankovics Marcell tájékoztatása szerint múlt hét csütörtökön vált véglegessé a Nemzetgazdasági Minisztérium döntése a 600 millió forintos zárolásról. "Nem tudok részleteket, nem szoktak engem előre beavatni" - válaszolt a határozat indokaira vonatkozó kérdésre.
Mint az NKA elnöke felidézte, a kulturális alap költségvetéséből tavaly kétmilliárd forintot zárolt a kormány - ezt az összeget azóta sem kapták vissza, 2011 februárjában pedig 12 százalékkal, azaz egymilliárd forinttal csökkentették az NKA idei költségvetését, ehhez jött az újabb, 600 milliós zárolás.
Jankovics Marcell hozzátette: jövő héten tárgyalni fog Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterrel, "mert a szakadék szélén van az alap, nem tudunk további elvonásokat elviselni és úgy látszik, hogy ez bármikor bekövetkezhet. Ennek szeretnénk valamilyen módon határt szabni" - fogalmazott.
Az NKA vezetője szerint az idei újabb zárolást nem tudják kigazdálkodni és külön problémát jelent, hogy rövidesen indul az eredetileg évi egymilliárd forintból tervezett, nagyszabású könyvszakmai projekt, a Márai-program, amelyet a kultúráért felelős tárca döntése értelmében bonyolít az NKA, saját keretéből.
A februári zárolás után 880 milliósra csökkentett idei keret helyett most már csak 435 millió jut a Márai-programra - szólt az újabb zárolás következményeiről Jankovics Marcell. Mint hozzáfűzte, ez valószínűleg azt jelenti, hogy a projektet idén csak az első félévben tudják kiírni.
Az NKA vezetője az egyetlen megoldásnak azt látja, hogy a kulturális alap számláján zárolt pénzhez legalább a Márai-program lebonyolítása érdekében hozzányúlhassanak, ehhez pedig Réthelyi Miklós segítségét fogja kérni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!