Kultúra

2011.03.25. 15:26

A császár üzenete - különleges rádiójáték a színházi világnapon

FMH - Franz Kafka életén és művein alapuló, különleges zenés rádiójátékot mutat be A császár üzenete címmel az MR1-Kossuth rádió a vasárnapi színházi világnapon.

MTI

Utolsó éveiben Franz Kafkának volt egy magyar barátja, a rádiójáték gerincét az ő visszaemlékezései és Kafka írásai képezik - mondta el az MTI-nek az MR1-Kossuth rádió Művészeti Produkciós Szerkesztőségének vezetője. Solténszky Tibor azonban hozzátette: a darab rendezője és egyik szerzője, Szemző Tibor muzsikusként igazából zenében gondolkodott, a rádiójátéknak tehát nem a szöveg a lényege, hanem az a zenei világ, amelybe ágyazottan az megszólal.
Tucatnyi nyelven hangzik el például A császár üzenete című, rövidke Kafka-novella: a magyar mellett finnül, kínaiul, tibetiül, franciául, mongolul, spanyolul, japánul, jiddisül, angolul, csehül és urdu nyelven, így a prózai részek zeneisége is hangsúlyt kap - árulta el a szerkesztőségvezető. Mint megjegyezte, érdekes "füzért" képeznek az úgynevezett babamesék is: ezeket a megsemmisült Kafka-műveket csak az író utalásaiból ismerjük, Forgách András azonban a rádiójáték számára "újraírta" őket.
Solténszky Tibor összegzése szerint "nagyon gazdag, inkább zenei szerkezetű, meditatív hallgatásra alkalmas anyag jött létre", amely kifejezetten rádiós felhasználásra készült produkció, nem egy színpadi darab adaptációja.
Mint a szerkesztő emlékeztetett, A császár üzenete - noha kiemelkedően szép darab - csak az egyik rádiójáték az MR1 idei bemutatóinak sorában. 
"Rádiójátékokra minden hétköznap másfél óra adásidő, hétvégenként ennél is több jut. Tavaly - a regény- és drámaadaptációkat is beleértve - 50-60 új rádiójáték készült és szándékaink szerint ebben az esztendőben is szeretnénk legalább 50 új darabot bemutatni" - sorolta. Solténszky Tibor elmondása szerint a kora délutáni műsorsávban a 100 ezret közelíti a hallgatók száma, az esti műsorsávot pedig több tízezren követik, ráadásul az elmúlt években a fiatalabb generációk körében is megnőtt az érdeklődés.
Rövidesen az MR1-Kossuth rádió honlapján is elindul a Rádiószínház box, sok érdekességgel, visszahallgatható műsorokkal, de a Rádiószínház a Facebookon és a Twitteren is jelen lesz - szólt új kezdeményezéseikről.
Forgách András és Szemző Tibor rádiójátékában többek közt Barbara Massey, Hegedűs Tibor, Kispál Gergely, Bán János, Szirtes Ági, Vajdai Vilmos, Törköly Levente, Garas Dezső, Lukáts Andor, Hámori Gabriella, Csákányi Eszter, Máté Gábor, Takács Kati és Helyey László hallható.
A császár üzenetében közreműködik a Tomasini vonósnégyes és a Kula Band.

A rádió honlapja ide kattintva érhető el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!