Kultúra

2011.02.01. 10:19

Die Presse-cikk magyar tapasztalatról a médiatörvény kapcsán

FMH - Egy osztrák kiadónak az új médiatörvényről szerzett tapasztalatairól közölt cikket a Die Presse című osztrák konzervatív napilap keddi számában, egy hónappal a törvény hatályba lépése után.

MTI

Josef Kogler, az Inform Média igazgatója hangjából egy valami kiérezhető: a remény, hogy "minden jóra fordul" - írta a lap. A Vorarlberger Medienhaushoz tartozó médiavállalkozás három kelet-magyarországi regionális lapot ad ki és honlapokat működtet.
A szerző röviden ismerteti a médiatörvénnyel kapcsolatos európai uniós bírálatot - amit "bátortalanként" jellemez - és a kormány álláspontját. Az ígéret, hogy a kormány kész a törvény módosítására, ha a bizottság szükségesnek tartja, "sokaknak elcsépelt szófordulatként hangzik" - tette hozzá.
A napi szerkesztőségi munkában eddig szinte semmi változást nem érezhető - mondta Kogler. "Egyelőre" - tette hozzá. Véleménye szerint ez arra vezethető vissza, hogy a törvényt még nem alkalmazzák. Két konkrét problémát lát, a források felfedésének kötelezettségét és "a kiegyensúlyozatlan tájékoztatásért a médiára kiszabható büntetést".
Kogler elmondta, az újságíróktól azt hallja, hogy informátoraik érezhetően elbizonytalanodtak az új törvény miatt. Úgy látja, közvetve a válságadók is érinthetik a médiavállalkozást, mert az érintett vállalatok a marketing kiadásokon fognak spórolni és ezért kevesebb hirdetést helyeznek el náluk.
Josef Kogler bizakodó annak ellenére is, hogy nem tudja, mi várható az ágazatban. "Úgy fogjuk védeni az újságíróinkat, hogy függetlenek maradjanak a tudósítások" - mondta.

Cikkek a médiatörvényről itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!