Kultúra

2011.01.11. 12:10

Neue Züricher Zeitung-kommentár a médiatörvényről

FMH - Nem kétséges, hogy Magyarországnak új médiatörvényre van szüksége, a most életbe lépett jogszabályban azonban, ahogy a Fidesz politikájában általában, egy olyan felfogás tükröződik, amely egyenlőségjelet tesz a párt és a nemzet közé - írta véleményrovatában a keddi Neue Zürcher Zeitung.

MTI

Cyrill Stieger, a tekintélyes svájci napilap kelet-közép- és dél-európai rovatvezetője úgy látja, a régi médiatörvény elavult volt, hiányoztak az egyértelmű szabályozások, előírások és normák. Magyarországon "bizonyos újságok és internetes portálok olyan dolgokat közölnek, amelyek más európai országokban soha nem jelenhetnének meg - a legundorítóbb szeméttől az erőszak dicsőítésén át a szélsőséges gyűlöletkirohanásokig". Az is megállja a helyét - írta - , hogy a szocialisták kormányzásuk idején "minden eszközzel" próbálták, mindenekelőtt a közszolgálati médiát, az ellenőrzésük alá vonni. A kiegyensúlyozott médiapolitikát célzó minden kezdeményezés áldozatul esett a politikai iszapbirkózásnak. Kétségkívül sok minden nem volt rendben a médiaügyben a Fidesz-kormány hivatalba lépése előtt - vélekedett a cikkíró.
A szerző szerint a törvény hatályba lépése nem jelenti a sajtószabadság végét vagy visszatérést a kommunista idők gyakorlatához. A cenzúrát sem vezetik be újra egyik napról a másikra. Ugyanakkor lehetőséget teremt a Fidesz számára ahhoz, hogy a nem kedvelt sajtóorgánumok és újságírók ellen fellépjen. "Az aggasztó az, hogy a törvénnyel a médiatanács pártossága miatt vissza lehet élni politikai céllal" - írta. "Ha a Fidesz példát statuálhat, amikor csak akar, fennáll az öncenzúra veszélye" - vélekedett Stieger. Hogy idáig jutunk-e, az attól függ, hogyan alkalmazzák majd a törvényt - tette hozzá.
Aggasztónak tartja azt a felfogást, amit a médiatörvényben és a Fidesz egész politikájában lát "újra és újra megmutatkozni". A kormánypárt a választási győzelem után változatlanul folytatta konfrontatív politikáját és retorikáját. Noha a parlamentben kétharmados többséggel és így sok hatalommal rendelkezik, arra törekszik, hogy minden intézményt uraljon és mindenhonnan kiszorítsa az ellenzéket. "A kiegyezés nem szerepel a párt szótárában" - írta. A Fidesz azt állítja, csak ő tudja, mi a jó a nép számára. "Ez a paternalista és önkényes magatartás gyorsan átcsaphat politikai autoriterségbe". Az akadályokat eltávolítják, ha szükséges, akár jogállami szempontból kérdéses úton is - fogalmazott.
A Fidesz a népakaratra, a választói felhatalmazásra, "a választófülkékben lezajlott forradalomra" hivatkozik. Ezzel igazolja extenzív hatalomgyakorlását és hárít el minden bírálatot. A párt azt állítja, ő egyedül testesíti meg a nemzetet. "Ebből arra lehet következtetni, hogy a szocialisták és a liberálisok hazátlan társaság". Bizonyos, hogy a kormánypártot a magyarok nagy többsége támogatja, és sokan egy rendteremtőre vágynak a rossz szocialista gazdálkodás után. Mégis, a Fidesz számára is világosnak kellene lennie, hogy nem jó Magyarországnak, ha egy párt érdekeit a nemzetével azonosítják - írta az NZZ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!