Kultúra

2011.01.10. 14:38

Magyar néppárti EP-képviselők: a médiatörvénnyel szembeni vádak célja Magyarország lejáratása

Az Európai Parlament (EP) magyar néppárti képviselőcsoportja közleményben utasította vissza hétfőn a magyar médiatörvénnyel szemben felhozott vádakat.

MTI

Szerintük e vádak megalapozatlanok, és alulinformáltságból fakadnak, illetve politikai indíttatásúak.
A képviselőcsoport "különösképpen visszautasítja azokat a vádakat, amelyek a törvény olyan rendelkezéseit támadják, melyek más tagállam médiaszabályozásában is megtalálhatóak". A közlemény szerint a "rágalmak a magyar soros elnökség lejáratásán keresztül az egész Európai Uniónak okoznak kárt". Felszólítják ezért az EP szocialista, liberális, zöld és kommunista frakcióit, hogy "a politikai hisztériakeltést fejezzék be".
A magyar néppárti EP-képviselők kitértek arra, hogy a Fidesz-KDNP-kormány - akárcsak gazdasági és más területeken - a médiaviszonyok terén is katasztrofális állapotot örökölt ez előző szocialista vezetéstől. A közmédiumokat - folytatták - "a pazarlás, a korrupció és a teljes politikai és pénzügyi kiszolgáltatottság jellemezte", a médiahatóság pedig rendszeresen tehetetlennek bizonyult a rasszista, gyűlöletkeltő és kisebbségellenes megnyilvánulásokkal szemben, valamint képtelen volt megfelelő védelmet biztosítani a kiskorúak egészséges fejlődését sértő tartalmakkal szemben.
Ezen a helyzeten - szögezték le - kötelessége volt változtatnia az új magyar Országgyűlésnek. Szerintük ezért ültette át a törvényhozás a magyar jogba az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló uniós irányelvet, és "a tagállami szabályozásokban található legjobb gyakorlatra építve megalkotta az új médiatörvényt".
A képviselőcsoport szerint az új jogszabály - összhangban az európai irányelvekkel - biztosítja a rasszista, gyűlöletkeltő és kisebbségellenes megnyilvánulásokkal szembeni határozott fellépés lehetőségét, a kiskorúak egészséges fejlődésének és az emberi méltóságnak a védelmét.
"Az új jogszabály védi a sajtószabadságot és a sajtó sokszínűségét, melyet garanciákkal bástyáz körbe. Ennek keretében a pénzügyileg és politikailag független, a magyar Országgyűlés által választott Médiatanács döntései felett a független magyar bíróságok gyakorolnak törvényességi felügyelet" - olvasható a közleményben.
Az EP-képviselőcsoport utalt arra, hogy Európai Bizottság tanulmányozni fogja a jogszabályt, majd hozzátette: annak eredményét "a magyar kormány a legmesszemenőbbig figyelembe fogja venni, és ha szükséges, azzal összhangban módosítja a törvényt".
A képviselők meggyőződésüket hangoztatták, hogy "a jogszabályt érő, alulinformáltságból és politikai rosszindulatból táplálkozó kritikák nemcsak a magyar soros elnökséget támadják, de valójában a megszületése óta legnagyobb kihívással szembesülő Európai Uniónak okoznak kárt".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!