Kultúra

2011.01.10. 14:58

Civil Összefogás Fórum: hiteles tények alapján ítélje meg a világ közvéleménye Magyarországot!

Magyar civilek szerint Európa nem engedheti meg magának, hogy "néhány előítéletes és velejéig elfogult szerző" írásai alapján alakítsa ki álláspontját Magyarországról. Felhívásukban - amelyet a felhívást jegyző többi szervezet képviseletében a Civil Összefogás Fórum (CÖF) juttatott el az MTI-hez hétfőn - azt követelik, hogy minden országot, így Magyarországot is "kizárólag hiteles tények és a vélemények egyenrangú ütköztetése" alapján ítélje meg Európa és a világ közvéleménye.

MTI

"Civilként, magyarként és az Európai Unió polgáraiként felhívjuk a világ országainak és médiumainak figyelmét, ne hagyják, hogy hazánkban a 2010-es parlamenti választásokon súlyos vereséget szenvedett, a kormányzati hatalomból kikerült politikusok és pártok képviselői igazságtalan, megalapozatlan véleményeikkel egyoldalúan befolyásolják az Európai Unió soros elnöke, a Magyar Köztársaság megítélését, és ezzel tönkretegyék nem csak Magyarország, de közvetetten az Európai Unió politikai és gazdasági jó hírét is" - olvasható a felhívásban, amelyet Bencze Izabella, Csizmadia László, Fricz Tamás és Schulek Ágoston, a CÖF alapító szóvivői, Osztie Zoltán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke, Mészáros László, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület ügyvezető elnöke és Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke jegyez.
Álláspontjuk szerint azok az emberek – köztük politikusok, közéleti emberek, újságírók, értelmiségiek - próbálják most Magyarország ellen fordítani a világot, akik két cikluson át maguk is közreműködtek abban, vagy tétlenül nézték, hogy "országunk a korrupció és a szabadrablás terepévé váljon".
A felhívás aláírói - akik szerdán a "Szeresd a magyart, mert mi is szeretjük Európát!" szlogennel sajtótájékoztatót tartanak - azt kérik, a világ és azon belül is az EU-tagországok ne feledjék az elmúlt nyolc év "legmegrázóbb" magyar politikai nyilatkozatát, amely 2006-ban került nyilvánosságra. Gyurcsány Ferenc akkori magyar miniszterelnök - emlékeztetnek - kijelentette, hogy a kormány a választások előtt "éjjel és nappal" hazudott a választópolgároknak. "És nem szabad feledni, hogy e beszéd nyilvánosságra kerülése után, 2006 őszén tíz- és százezrek tüntettek a politikai hazugság ellen Budapesten és más városokban az új szabad választásokért, ám erre a Gyurcsány Ferenc által vezetett hatalom a demonstrálók brutális megveretésével, az emberek bizonyítékok nélküli bebörtönzésével válaszolt, amelynek során lábbal tiporták az emberi jogokat, a szólás- és gyülekezési szabadságot" - teszik hozzá, azt kérdezve, hogy miért hallgatott akkor Európa, az Európai Unió, a világsajtó, a világ közvéleménye, "s miért hangos most, amikor még egyetlen tárgyi bizonyíték sincs arra, hogy a jelenlegi kormány korlátozni kívánná az állampolgári jogokat, a sajtószabadságot, vagy hogy meg akarná szüntetni a demokráciát".
Felhívják a figyelmet arra is, hogy a szabad véleménynyilvánítás joga nemcsak a magyar kormány intézkedéseinek ellenzőit, hanem a civil társadalom kormányt támogató többségét is megilleti a nemzetközi médiumokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!