Kultúra

2010.11.10. 11:49

Megjelent a Frankenstein

Megjelent a Pannon Lapok Társasága 16 kötetből álló sorozatának legújabb darabja, Mary Shelley: Frankenstein című műve.

Szabó Zoltán

Az író Mary Wollstonecraft Godwin néven Londonban látta meg a napvilágot, 1797-ben. Soha nem járt iskolába, írni-olvasni a házvezetőnőtől tanult meg, tudását apja hatalmas könyvtárában szerezte meg. Apja házában 1812-ben ismerkedett meg Percy Bysshe Shelley-vel, egymásba szerettek, majd 1816-ban összeházasodtak. 1818-ben írta meg a Frankensteint, minden idők egyik legsikeresebb rémtörténetét.

Rengeteg filmváltozat

A regény eredeti címe: Frankenstein, avagy a modern Prometheus. Mary Shelley (1797-1851) nem sejthette, hogy műve egyike lesz azoknak, amelyekből talán a legtöbb adaptáció születik. Különösen a filmesek szerették a történetet. Az Universal Pictures 1931-ben készítette el a talán leghíresebb feldolgozást, amelyben Boris Karloff játszotta a szörnyet.

Ezután egymás után készültek a a hasonló filmek: Frankenstein menyasszonya, Frankenstein fia, Frankenstein találkozik a farkasemberrel, stb. Az 1994-es verziót Kenneth Branagh rendezte, ő alakította a tudóst is, míg teremtményét Robert De Niro. A magyar Mundruczó Kornél ugyancsak a Mary Shelley-történet alapján készítette el látomását, a címe: Szelíd teremtés  A Frankenstein-terv.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!