Kultúra

2010.08.24. 02:29

Választékos sokadalom: foltvarrók, természetfotósok, művésztáborosok a tárlatdömpingen

Rácalmás - Aki lemaradt, lehet kimaradt. Választékos kiállításmenüvel várta a nagyközönséget a hét végén a Jankovich-kúriában helyet kapó tárlatköz. Művésztáborosoktól a foltvarrókig.

Szabó Szabolcs

Pontos adataink nincsenek. Ám, ha a öt-hatezresre saccolt tömegnek - amely a hét végi születésnapi városköszöntőn megfordult - csak a töredéke szemlézte körbe a tárlatközt, már megérte a szimpatikus bemutató.

Hétfői lapszámunkban már ejtettünk szót Jankovics Marcell munkásságának néhány kiemelkedő szeletét bemutató rajzfilmkocka-kiállításról, így a következőkben a helyi érték mellett adózunk pár sor erejéig. Legutóbb a Varrjunk a szabadban névre hallgató országos varroda kezdeményezés ürügyén írtunk a rácalmási Cikk-Cakk Foltvarró klubról, akkor számos településsel karöltve vonultak szabadtérre - tűvel, cérnával. Lehet, a nemzetközi ihlet itt (is) megszállta a szorgos kezeket, hiszen egy utazási patchwork-melléklettel rukkoltak elő: Finnország, Thaiföld, Portugália foltvarró szemmel, számos bravúros megoldással. Garanciális országvédjegyként még nem találkoztunk foltból varrt Che Guevara portréval. Mondhatnánk, a folytatásban is míves meglepetések vártak ránk, ám Sóti László és Szilágyi András természetfotó-kiállítására ez csak részben lenne igaz: a Mezőföldi pillanatok címet viselő bőséges tárlat magas szinten, profi minőségben mutatja be a körülöttünk élő madarakat. Úgy, ahogy egyszerű megfigyelőként ritkán láthatjuk. Apró, drámai történetek, egy-egy kivételes fotográfiába csomagolva.


Foltvarroda, és némi képi természetbúvárkodás után R. Welser Gabriella, helyben élő és alkotó keramikus tárja elénk munkásságának javát, bár, mint a világhálós elérhetőségén olvassuk, 1965 óta foglalatoskodik különféle művészeti ágakkal, így a kúriában helyet kapó remek darabok csak egy nagyon vékony szeletét képezhetik a művész termésének. Keramikusság a legjavából. E hasábokon már számos alkalommal foglalkoztunk a harmadik sorszámot viselő Raáb Ervin Művésztábor idei eseménysoráról. A hagyományokhoz méltón idén is egész Rácalmás gazdagodott a táborozók friss munkáival. A monumentális faszoboroszlopok nem csak a Jankovich-kúria birodalmát gyarapítják. Választékos sokadalom a Duna-mentén.

Tiszavirágéletűek és az állandók

- Jankovich Marcell kiállítása ma nem látható, a Raáb Erv alkotótáborban készült kisebb alkotásokat már beszedték, a foltvarrók még épp láthatók - fogalmazott hétfői tárlatrazziánk kezdetén a gondnokhölgy. Aki azonban még siet talán a következô napokban még belekóstolhat a fent említett kínálatba. Az állandó kiállítások továbbra is várják az érdeklődőket. Az egyik, egy Kelet-Afrikai magángyűjtemény, a melyet Valerius W. Nagy, magyar származású Ausztriában élô úr ajánlott fel Rácalmásnak. Az Afrika kiállításon kívül, egy külön teremben, a halászati kiállítás a dunai halászat eszközeit, jellegzetes növényeit és a halászat hangulatát mutatja be. Helytörténeti múzeumnak is otthont ad a centrum egyik épülete, ahol Rácalmás múltjával ismerkedhetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!