Kultúra

2010.08.18. 09:26

Húszéves a Háromszék Táncegyüttes

Ünnepségsorozattal készül megemlékezni megalakulásának huszadik évfordulójáról szeptemberben a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes.

MTI

Az erdélyi táncegyüttes szeptember 21. és 26. között tartja meg visszatekintő, évfordulós programját.
Czilli Balázs, az együttes irodalmi titkára az Új Magyar Szó című bukaresti napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy az elmúlt két évtizedben mintegy 230 táncos, rendező, koreográfus, énekes, művészeti és műszaki dolgozó, valamint meghívott művész dolgozott a Háromszék Táncegyüttesnél. A szeptemberi programra őket is várják, s már mintegy hetvenen el is fogadták a meghívást.
A székelyföldi néptánccsoport tiszteletére tartanak majd plakát- és fotókiállítást, film- és könyvbemutatót, továbbá koncertek, táncházak, folk-kocsma, valamint gálaműsor várja majd az érdeklődőket. A gálaesten részt vesznek a húszéves Háromszék Táncegyüttes, valamint az ötéves M Stúdió volt és jelenlegi tagjai.
A rendezvénysorozat második felében, szeptember 24. és 26. között Sepsiszentgyörgyön tartják meg az Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek VII. találkozóját, amelyen jelen lesz a Nagyvárad Táncegyüttes, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Maros Művészegyüttes, az Udvarhely Néptáncműhely és a házigazda Háromszék Táncegyüttes.
A most húszéves sepsiszentgyörgyi együttes első bemutatóját 1990 novemberében tartotta, amikor Könczei Árpád rendezésében színre vitték a Napkeletről napnyugatra című előadást. Azóta 38 premierjük volt.
A Háromszék Táncegyüttes nem csak előadásairól, hanem anyaggyűjtéséről is híres: eddig mintegy hatvan órányi zenei és táncanyagot gyűjtöttek össze csaknem 200 embertől. Ez Erdély leggazdagabb anyaga, amelyet folyamatosan digitalizálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!