Kultúra

2010.06.29. 16:05

Felmentését kérte Harsányi László, az NKA elnöke

Felmentését kérte a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke, Harsányi László, aki a hírt maga erősítette meg kedden az MTI-nek.

MTI

Az NKA elnökének távozásáról szóló hírt előzőleg a fidelio.hu kulturális portál tette közzé.
Mint Harsányi László az MTI-nek elmondta, a múlt héten írt egy levelet a kulturális alapot felügyelő nemzeti erőforrás miniszternek, Réthelyi Miklósnak.
 "Nem adtam be a lemondásomat, hanem kértem a minisztertől, hogy közös megegyezéssel bontsuk fel a szerződésemet, a kinevezés visszavonásával együtt" - pontosította a honlap értesülését a kulturális alap távozó vezetője, hozzátéve: a tárcától egyelőre nem kapott választ.
A kormány múlt héten döntött arról, hogy a magyar kulturális szféra fő finanszírozójának számító NKA idei költségvetéséből 2 milliárd forintot zárol.
"Azt írtam a miniszternek, hogy a kétmilliárdos zárolást értem, de nem tudom elfogadni. Ez nem azt jelenti azt, hogy nem hajtom végre addig, amit kell belőle, de úgy látom, kiderültek a lehetőségeink" - fogalmazott távozási szándékának okairól a kulturális alapot 2002 óta vezető Harsányi László.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium az MTI megkeresésére későbbre ígért reagálást az NKA elnökének levelére.
Az 1947-ben született Harsányi László 1972-ben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen diplomázott, 1980-ban ugyanott szakközgazdász diplomát és doktori címet szerzett. 1995 óta a Szonda Ipsos igazgatójaként a társadalomtudományi kutatások szervezését és irányítását végezte; 1996-98 között tagja volt az NKA bizottságának, de az intézmény "visszaállamosítása" elleni tiltakozásul tagságáról 1998 végén lemondott.
Harsányi László 2009 áprilisa óta a budapesti Holokauszt Emlékközpont igazgatója; NKA-elnöki megbízatása 2010 végén járt volna le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!