Kultúra

2010.05.18. 14:34

John Malkovich a Szégyen főszerepében

Május végén kerül az európai mozikba a Nobel-díjas John Maxwell Coetzee dél-afrikai író Szégyen című regényéből készült film John Malkovich főszereplésével.

MTI

Az 1999-ben Booker-díjat is kiérdemlő regény sötét hangvételű mű, amely az apartheid megszűnésének hatását elemzi a fokvárosi egyetemről kirúgott irodalomprofesszor életét bemutatva. Az ő sorsán át közvetve érzékelteti az egész dél-afrikai fehér közösség megváltozott életét.
Magyarországon Coetzee regénye 2007-ben, az Art Nouveau kiadó gondozásában jelent meg.
David Lurie ötvenkét éves irodalomprofesszor a fokvárosi egyetemen. A kétszeresen is elvált, arrogáns férfi elcsábítja egyik diákját, majd miután az afférra fény derül, kirúgják állásából. Lányánál, Lucynál (Jessica Haines) keres menedéket egy távoli farmon. Az idők azonban változnak, a fehéreknek az apartheid után az ország szétszakadó társadalmával kell szembesülniük. Ezt a ziláltságot pedig gyakran erőszakkal és gyűlölettel kompenzálják.
Steve Jacobs ausztrál rendező drámai, intenzív és megrázó filmadaptációja rideg árnyalatokkal és szimbólumokkal van tele, komor  képet fest az apartheid utáni Dél-Afrikáról.
A regény megjelenése után Coetzee-nek is szembesülnie kellett a kritikákkal, amelyek mindenek előtt a lakosság kevésbé differenciáltan ábrázolt, sötét bőrű rétegétől érték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!