Kultúra

2010.03.03. 10:41

Perlik az Oscar-esélyes A bombák földjén alkotóit

FMH - Rájár a rúd a Kathryn Bigelow rendezte A bombák földjén című iraki háborús filmre, amely már több szakmai elismerést is a magáénak tudhat. A producert negatív kampány miatt kizárták az Oscar-gáláról, egy amerikai őrmester pedig beperelte az alkotókat, mert azok a férfi állítása szerint róla mintázták a főszereplőt.

MTI

Jeffrey S. Sarver azt állította, hogy  a vele valóban megtörtént szituációkat alakította Mark Boal forgatókönyvvé, ráadásul a filmben használt "the hurt locker" (kárelhárító) kifejezés is éppen tőle származik. (A film eredeti címe szintén The Hurt Locker.)
A Savert képviselő michigani ügyvéd, Geoffrey Fieger szerdára hívott össze sajtótájékoztatót a megítélése szerint "sok millió dolláros" ügyben.
A filmet forgalmazó Summit Entertainment keddi közleményében megerősítette a produkció állítását, miszerint a film harctéren szolgálatot teljesítő katonákról szóló kitalált történetet ábrázol.
Boal újságíróként jutott el Irakba és egy bombákat hatástalanító egység életét követte nyomon. Tapasztalatairól a Playboy magazinnak írt cikket, amely később a forgatókönyv alapjává vált. A könyv egy Will James nevű tűzszerészt állított a cselekmény középpontjába.
Saver keresetében arra hivatkozott, hogy Boal az ő egységéhez csatlakozott Irakban és szerinte róla mintázta a főhőst, csak a nevét változtatta Jamesre.
A Kathryn Bigelow rendezte A bombák földjén számos kritikai és szakmai elismerést begyűjtött bemutatása óta. Az egyik legesélyesebbként jegyzik a legjobb film Oscar-díjára és elemzők szerint Bigelow lehet az első nő, aki megkapja az Amerikai Filmakadémia legjobb rendezésért járó elismerését.
A vasárnapi ünnepélyes díjkiosztó előtt azonban ez már a második malőr, amellyel a produkciónak szembe kell néznie. A film francia társproducerét, Nicolas Chartier-t negatív kampány miatt azzal a büntetéssel sújtotta kedden a filmakadémia, hogy kizárta az Oscar-ceremóniáról.
Chartier az Oscar-szavazás múlt heti finisében küldött szét a filmakadémia tagjainak egy olyan e-mailt, amelyben arra kérte őket, ne az "ötszáz millió dolláros filmre", vagyis az Avatarra adják voksukat, hanem támogassák inkább a kis költségvetésű A bombák földjént. A producer a filmakadémia szigorú szabályainak megszegéséért nyilvános bocsánatkérésre kényszerült.

Ezek is érdekelhetik