Kultúra

2009.09.14. 02:28

Oktatás a Korda Stúdióban

Etyek-Budapest - Zsigmond Vilmos és Ragályi Elemér két párhuzamosan folyó forgatáson oktatta a tanoncokat az Operatőri Mesteriskola kurzusán a Korda Stúdióban.

MTI

A világ minden tájáról érkezett fiatalok vettek rész azon az operatőri mesterkurzuson, amely tegnap fejeződött be az etyeki Korda Stúdióban. Többek szerint itt két hét alatt többet lehet tanulni, mint egy év alatt a világ bármely egyetemén, jelentette ki Zsigmond Vilmos, amikor még javában tartott a mesterkurzus. Az Oscar-díjas operatőr szerint a nemzetközileg elismert mesteriskola titka az, hogy itt olyan operatőröktől tanulhatnak a diákok, akik maguk is aktívan filmeznek, így benne vannak a filmkészítés folyamatában. Hozzátette: mivel a kurzuson főleg végzős vagy nemrég végzett operatőrök vesznek részt, oktatni is sokkal könnyebb őket, hiszen nem itt tanulják meg, miként működik a kamera, vagy melyik lámpa mire való. Egy Los Angelesből érkezett lány szerint már abból is rengeteget lehet tanulni, ha valaki csak megfigyeli a munkafolyamatot, ráadásul a két vezető tanár hihetetlen filmes sztorikat mesél nekik, amiken egyrészt nagyszerűen szórakoznak, másrészt sokat is okulnak belőlük. Az Operatőri Mesteriskolát elsősorban az különbözteti meg a világ legkülönbözőbb pontjain zajló operatőri workshopoktól, hogy itt nem a szemléltetés, hanem a gyakorlat dominál, mondta Xantus János filmrendező, a mesteriskola igazgatója. Hozzátette: több mint száz kezdő és még egyetemi tanulmányait végző operatőrhallgató közül választották ki azt a tizenhatot, akik ösztöndíjasként részt vehetett a két hetes kurzuson. További 25 diák részvételi díj ellenében megfigyelőként lehetett ott az oktatáson. Többek között Amerikából, Indiából, Finnországból, Kubából, Németországból és Mexikóból is érkeztek diákok. Az idei mesterkurzuson egy magyar diák, a Kende János osztályába járó Vass Gergely vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!