Kultúra

2009.09.30. 02:28

Miért (s)ír Sárbogárdi Jolán?

Székesfehérvár - Egy harisnya-szomorú, ám végzetes őszi napon Sárbogárdi Jolán MÁV menetjegykiadó fellázad, és súlyos függelemsértés keretében előadja énjeinek harapdált gyümölcsét, az általa írt operettet.

Szabó Zoltán

A helyszín Ibusár, megállóhely. Kisváros, valahol az isten háta mögött. Sárbogárdi Jolán (Csupa sár, csupa sár...), az ibusári vasúti pénztáros nem kapja meg azt az emberi méltóságot, ami kijárna neki. Nem érzi jól magát. Bánatos és sokat ír. Zenés-táncos huszerettet. Parti Nagy Lajos, a szerző így jellemzi hősnőjét: Nem szép, nem csúnya. Egy lestrapált, kortalan, nagyjából negyvenéves nő. Illetve húsz. Illetve hatvan. Álmosan, gyűrötten támolyog elő szobájából, hálóing vagy nyuszis pizsama, steppelt, virágos otthonka. 1992-ben írta Parti Nagy az Ibusár című huszerettet, és a különös-különleges darab azóta is nagy siker. Idei évadjában műsorára tűzi a Vörösmarty Színház is. Hamarosan, október 2-án 19 órakor lesz a premier a Pelikán Teremben.

Az előadás rendezője Silló Sándor. A szereplők: Závodszky Noémi (Sárbogárdi Jolán, jegykiadó, Amália), Buch Tibor (Kleisermann Mihály, jegyvizsgáló, Bajkhállóy Richard), Drahota Andrea (Anyuska, Jolán anyja, Klotild főhercegné, Amália anyja), Bata János (Vargányai Gusztáv, állomásfőnök, Talpighy gróf), Kelemen István (Jénai Pál, Istensegítsy), Gál Gergely (Első huszár, részeg vasutas), Cseh Richárd (Második huszár, második részeg vasutas). A zeneszerző Darvas Ferenc, a díszletet a rendező, Silló Sándor, a jelmezeket Győri Gabi tervezte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!