Kultúra

2009.09.03. 02:28

A két gyűjtőszenvedély egy tárlaton találkozik

Bicske - Nem sokan tudják, hogy Indonézia a bábok szülőhazája - ezt Facsar-Veszeczky Andrea bábgyűjtő árulta el, aki férjével közös kiállításon mutatja most be szenvedélyét.

S. Töttő Rita

Kedden délután nyílt meg a Facsar-Veszeczky család gyűjteményeit bemutató kiállítás a bicskei Petőfi Sándor Művelődési Központban. Facsar-Veszeczky Andrea bábgyűjteményét férje, Facsar Mihály pedig első és második világháborús kártyáit terítette ki a tárlaton. A két témát nem köti más össze, mint e két személy, illetve maga a gyűjtőszenvedély, de mint mondták: ez volt az egyik nagy álmuk, amely most megvalósult.

Mihály világháborús kártyái még azoknak is érdekesek lehetnek, akik egyébként sem a történelem ezen szakaszához, sem a kártyajáték műveléséhez nem konyítanak. Láthatunk egyenruhákat bemutató, karikatúrákat ábrázoló, repülőgéptípusokat felvonultató darabokat, de vannak itt történelmi eseményeket és személyiségeket megörökítő lapocskák is. A függönyöket szigorúan behúzták a kiállítóteremben, nehogy a fény tönkretegye a kártyákat, de tulajdonosuk arra is ügyel, hogy csupasz kézzel nehogy hozzájuk érjen.

Oldalbordája, Andrea legalább ennyire komolyan veszi bábjai tiszteletét. Az óvónőként dolgozó hölgy maga is készít bábokat, férjével közösen bábszínházat működtetnek a városban, de most utazásaikról hozott, csodálatosan, minden részletre kiterjedően kidolgozott bábokat sorakoztatott fel a kiállításon. Indiai bábjai szépen kifestett arcú, csodás ruhába öltöztetett darabok, az Indonéziából valók istennőket, isteneket ábrázolnak, de vannak árnyfigurák is, amelyeket bivalybőrből készítettek.

De nem lenne ildomos mindent elárulni, ami e kiállításon látható. Inkább azt mondom: nézzék meg!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!