Kultúra

2009.07.02. 02:29

A tolerancia jegyében

Budapest - Az idén augusztus 30-ától szeptember 7-éig tart a tizenkettedik Zsidó nyári fesztivál, jelentette be Vadas Vera, a Zsidó Kulturális Központ igazgatója, sokszínű programot ígérve.

Fejér Megyei Hírlap

- Várhatóan az idei fesztivál csúcseseménye szeptember 7-én az Izraeli Filharmonikus Zenekar koncertje lesz a Dohány utcai zsinagógában. Hogyan sikerült megnyerni a világhírű zenekart, s karmesterét, Riccardo Mutit, aki egyebek között tizenöt évig a milánói Scala zeneigazgatója volt?

- Több jelentős évforduló miatt tartottuk fontosnak a filharmonikusok meghívását: mindenekelőtt rangot szerettünk volna adni annak, hogy 150 éves évfordulóját ünnepeljük a Dohány utcai zsinagóga megnyitásának, amely az európai zsidó kultúra egyik legszebb és legnagyobb értéke. Emellett húszéves évfordulója van a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok felvételének is. A műsor méltó lesz az ünnepi alkalomhoz, Beethowen III. Eroica szimfóniáját és Mendelssohn IV. Olasz szimfóniáját szólaltatja meg a több mint száz művészből álló zenekar.

- Sokan kedvelik a hagyományos zsidó zenét. Lesz benne részük az idén is?

- Bőven, a legkülönbözőbb előadóktól és szokatlan feldolgozások formájában is. Kezdettől fogva állandó programunk a kántor-koncert, az idén új helyszínen, a felújított Frankel Leo utcai zsinagógában rendezzük meg. De említhetem Palya Beát, aki Szefárd varázs címmel állította össze műsorát, spanyol, bolgár és török dalokból, vagy Nicola Parov Quartettjének koncertjét, ők balkáni zsidó dallamokat adnak elő a Dohány utcai zsinagógában, Illényi Katica vendégszereplésével. A Budapest Klezmer Band rajongói is örülhetnek, a tradicionális zsidó zenét ezúttal roma muzsikusok színesítik.

- Miért választották az idei fesztivál mottójául a toleráns együttélést? Tartanak attól, hogy a fesztivált is elérik a szélsőséges indulatok?

- Különösen fontosnak tartjuk, hogy a mai helyzetben a kultúra eszközeivel felhívjuk a figyelmet az egymás iránti toleranciára. Ennek jegyében ingyenes koncertet szervezünk a három Király testvér, Linda, Viktor és Benjamin közreműködésével, ők egyébként még soha nem léptek fel együtt. Mindenkit várunk, aki európai módon gondolkodik, alapvető érték számára a másik elfogadása és kultúrájának megismerése, tisztelete. Nem tartunk a szélsőséges indulatoktól, mert eddig sem volt rá példa, de természetesen az idén is megteszünk minden szükséges biztonsági intézkedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!