Kultúra

2009.04.17. 02:29

Hogyan készül a fantomkép?

Székesfehérvár - A nagyközönség előtt főleg festményei ismertek, pedig lehet, hogy sokan többször találkoztak már az általa rajzolt portrékkal például eme újság hasábjain is...

Bokros Judit

A művész néha éjszakánként eltűnik a rendőrség kapujában, ahonnan egy-két óra múlva jön ki. Ottjártának köszönhetően előfordulhat, hogy pár óra vagy nap múlva megkerül egy bűntény tettese. Merthogy Kovács Árpád titokzatos rendőrségi látogatásainak célja a fantomkép rajzolás, amellyel már több éve van a hatóságok segítségére. Az egyébként heti három napon a Tóparti gimnázium művészeti szakos tanulóinak rajzot oktató alkotót az említett intézményben keresték meg pár éve a feladattal, amelyre először próbált másokat rábeszélni. Miután ez nem jött be, maradt ő... Ám persze nem bánta meg.

- Van ennek valami kihívásszerű varázsa. Alapvetően nagyon sok múlik a szemtanú érzékenységén, kommunikációs készségén, vizuális memóriáján. Mennyire tudja megjegyezni az arcot, és hogyan tudja azt nekem elmondani. Aki sokat rajzol, annak az agyában van egy motívumkészlet arcrészletekről. Szerkezetében, formaiságában minden orrnak, szemnek, szájnak, fülnek van egy sémája, amelyet önmagához és a környezetéhez való arányaiban lehet csiszolgatni, helyezgetni, növelni, kisebbíteni. Én egyébként ezt szoktam kérni, tehát a szemtanú ne akarjon mindent pontosan elmesélni, csak villantsa föl pár szóban, ami nagyon megmaradt benne. Ennek alapján kezdek rajzolni egy halvány alapmasszát , amelyet módosíthatnak. Nem kell mindent szépen megfogalmazva helyretenni, inkább az érzéseiket adják át, így halad előre az egész, egyfajta közös alkotásként, szépen, lassan puhatolózva - avat be módszerébe Kovács Árpád.

- A fantomképet egyből el kell készíteni, mert ennek az egyik lényege pontosan a gyorsaság, a hatékonyság. Többnyire olyan esetekhez kérnek ilyet, amikor forrónyomon tudnak elindulni. Az emlékanyag ilyenkor még friss - teszi hozzá a művész, akivel egyébként egyszer este tíz óra körül sikerült összeakadni a rendőrség kapujában, rajztáblával a kezében. Elárulja: bizony előfordul, hogy akár késő este, vagy éjszaka csöng a telefonja, nem sokkal a történések után. Sőt, már nemcsak Fehérvárra hívják, hanem a környező településekre, például Bicskére, Dunaújvárosba, sőt, Veszprémbe, Siófokra.

- Az én szerepem a rajzolással véget ér, de ha legközelebb ugyanazokhoz a nyomozókhoz kerülök vissza egy másik eset kapcsán, ők mindig elmesélik, ha a fantomkép alapján megtalálták a tettest. Egyszer előfordult, hogy két héten belül elkaptak pár tolvajt. Akkor a szemtanú is nagyon jó megfigyelő és elbeszélő volt - meséli Árpád, aki a Vörösmarty Színház Csillagok című beszélgetős műsorában is dolgozik, szintén felkérésre. Itt is rövid idő alatt, a színpadon ülve kell elkészítenie egy portrét az aktuális, ismert színészről, aki az est vendége. A nagy különbség rajzolás szempontjából, hogy ott van modellje, aki általában nagyon karakteres is. Az alkotó emellett lokálpatriótaként Fehérvárról is fest saját kedvtelésére olajképeket, akvarelleket. A különböző műfajokban, technikákban mindig megtalálja a kihívást, mint fogalmaz, magát a folyamatot tartja izgalmasnak, amíg a mű elkészül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!