Kultúra

2009.03.24. 03:29

Tubakoncert nehézfiúkkal

Hantos - Családias hangulatban hódoltak a népművészetnek és a magas művészetnek ezen az estén. A közönség néptáncosainak tapsolt, s megismerte a tekintélyes fúvós óriást.

Zsohár Melinda

A tuba nagy zenekarok csillogó óriása, hangja magában nemigen zeng, inkább kíséretül szegődik a többi rézfúvós s esetleg vonósok mellé. Hantoson azonban a magyarul alig kiejthető The Heavy Brass Guys tubakvartett koncertezett a faluvédő és kulturális egyesület meghívására, bemutatván, milyen hangulatot képes teremteni négy nehézfiú . Az angol elnevezés ellenére három magyar profi muzsikus, Adamik Gábor, Török József és Vida Róbert alapította a tubanégyest, karöltve a profi színvonalon játszó amatőr negyedikkel, a dán Jens Christian Clausennel. Az ismeretség persze a dán vonal okán keletkezett, mivel Hantos majd két évtizedes kapcsolatot ápol egy dán népfőiskolával. Clausen 1986-tól él hazánkban, turistaként érkezett hozzánk, s beleszeretett az országba.

A községben hagyományos magyar néptánccsoport is dolgozik, s ők is felléptek néhány párral, tanúsítván, hogy a kétféle művészet különbözősége ellenére sem akadályozza egymást az élményadásban. Adamik Gábor, a tubások művészeti vezetője szólt a játszott zenékről, röviden, közérthetőn. A komolyzenében járatlan hallgatóhoz is közelebb hozta e lágy, mély hangot adó hangszert és hangzásvilágát. Adamik, Török József és Vida Róbert - a három profi zenész - a kvartettet rajongásból alakította meg, a maguk örömére. Mert jóllehet a tubának korlátai vannak , ők megmutatják, hogy e korlátok messzire kitolhatók, s a közönség is meglepődve tapasztalhatja, milyen széles variációs lehetőséget kínál a hangszer a műélvezetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!