Kultúra

2009.01.02. 03:29

Kamaszoknak kitalálva

<b>Székesfehérvár</b> - Rengeteg író-olvasó találkozóra jár. 2008-ban Fejér megyében Príma-díjas. Új könyve is jelent meg, ezenkívül boldog anyuka - ráadásul remek beszélgetőpartner.

Kocsis Noémi

- Kezdjük a legvégén, a legutóbbi, szintén kamaszoknak szóló könyveddel. Mikor az utcán összefutottunk néhány napja, azt mondtad, szexuális felvilágosító jelleggel írtad.

- A Mocsok csillag a Le a csajokkal... és a Le a pasikkal... folytatása, a harmadik rész. A párkapcsolat alapjai, az első csók és randi, valamint a féltékenység, a vetélytárs megjelenése stb. ábrázolása után a Mocsok csillagban jutnak el a főszereplők - Böbe és Tamás - egymás testének felfedezéséig.

- Adódik a kérdés: saját élményanyagból dolgoztál?

- A szüzesség elvesztésének jelenetén egy éven keresztül gondolkoztam, hogy úgy jöjjenek ki belőle a szereplők, hogy a szex felelősségvállalást is jelent. Az élményanyag egy része a munkámból adódott, mivel én rengeteget járom az országot. Nagyon sok tizenéves keres meg (a találkozók végén mindig elmondom, hogy a sohonyaieditfreemail.hu-n lehet megtalálni engem), kapok történeteket a párkapcsolati gondjaikról, osztálysztorikról, van, aki a naplóját küldi el. Olyan dolgokat leírnak a gyerekek, hogy néha megdöbbentő, s ezek olvasása közben elindul a fantáziám. A többi között egy ilyen naplóleírás (a feldolgozáshoz mindig megkérem a küldője engedélyét) alapján született meg a fent említett jelenet is. A Mocsok csillag egy rockbanda, s a fehérvári Cadeveres együttes frontemberének, Körminek a gyerekkori naplója alapján mintáztam. Az együttes életében rengeteg érdekes, apró mozzanat volt, egyszer egy házibulin például belőttek a helyiségbe helikopter jelzőrakétával, és Körminek kicsit érdekes lett a haja...

- Mintha vonzanád a szürrealisztikus történeteket. Az előbb azon aggódtál, mikor tűnik el ez az érdekes, krasznajamoszkvás szag a hajadból, köszönhetően a férjed és a fiad preparálta hajszárítónak, amibe valami illatosító izét öntöttek... Tényleg ilyen kalandos nő vagy?

- Bizony! Akkor voltam kisgyerek, mikor hétfőnként nem volt tévéadás, és apukám rengeteget mesélt aznap. És én tényleg úgy maradtam - azóta is imádok mesét hallgatni, és keresem azokat az embereket, akik a történeteikkel megérintenek.

- Felnőtteknek nem szándékozol írni?

- Nem, mert úgy érzem, én a kamaszoknak vagyok kitalálva. De a kamaszkort tartom az egyik legfontosabb időszaknak, hiszen minden első megtapasztalásunk erre az időszakra esik. Ahogy ezekhez viszonyulsz, azon később nagyon sok minden múlik. Az én kamaszkorom például borzalmas volt abból a szempontból, hogy a fiúknál igen sikertelen voltam, de szuper volt azért, mert ezen rengeteget röhögtünk.

- Nemrég jelent meg a könyv, most mit tervezel?

- Ezen a könyvön két évet dolgoztam, most úgy érzem, kész. De azért van már ötletem a könyvbeli osztály, s különösen az egyik lány sorsának tovább kísérésére...

- Tanárból vagy újságíróból lett író bőven van, de egészségfejlesztőből, természetgyógyászból lett íróról kevésbé hallani, ráadásul nem is szakkönyveket írsz...

- De ha belegondolsz, ez egészségfejlesztés! Hogy megpróbáljak egy gyereket felelős gondolkodásra késztetni, ahhoz az kell, hogy hiteles történetet közvetítsek, a humort is felhasználva. Miután bekerültem a hetedikes irodalomkönyvbe, abban a kivételes helyzetben vagyok, hogy gondolatcsírákat ültethetek el az olvasó gyerekek fejében.

- A végére maradt az obligát interjúkezdő kérdések egyike. Miért lettél író?

- Mert nem értek máshoz. Amúgy nem kiugró, inkább egyszerű írónak tartom magam, de nagyon élvezem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!