Kultúra

2006.06.26. 22:00

TÉVÉNÉZMagyar hangja...

Mórocz Zsolt

Mondjuk Bubik István, s persze nem véletlenül. Az egyik kereskedelmi csatorna vasárnap este vetítette a Forrest Gump címû, lényegében megunhatatlan filmet, melyben Tom Hanks magyar hangja a 2004. november 28-án, életének 46. évében autóbalesetben elhunyt magyar színész. Szerencsére a kópia, s leginkább a DVD-lemezek sokáig megõrzik ezt a színészi bravúrt. Mert állítom, hogy a szerepet tökéletesen értõ és érzõ, a cselekménnyel és Tom Hanks-szel bámulatos összhangban levõ teljesítmény Bubik pályájának egyik csúcsa. Pedig, ismétlem, quotcsakquot a hangját adta. Miután pedig volt szerencsém látni az eredeti verziót is, felirattal, tanúsíthatom, hogy Bubik hangja jobb, mint Hanksé, s nem azért, mert az egyik magyarul szólal meg, a másik meg angolul.
Ha már itt tartunk, használjuk azt az elcsépelt szót, hogy legendás. Igen, a magyar szinkronrendezõk és persze az alázatos színészek munkájára sokáig használták a fogalmat. E tekintetben a másik etalon Szakácsi Sándor. A kitûnõ és ma is aktív színész számtalan filmben mûködött közre, legjelentõsebb quothangjátquot mégis Mephisto-nak kölcsönözte. A címszereplõ, Klaus Maria Brandauer kifejezetten hálás lehet neki, mert Szakácsi nélkül a magyarországi verzió feleannyira sem lett volna ütõs. Ráadásul Brandauer idõnként külsõséges és túlzó játékát a magyar színész szerepfelfogása (!) és hanghordozása nem csak feledteti, de sokat javít is rajta.
A példákat sorolhatnánk. Frédi és Béni, Romhányi József szövegével és a Csákányi-Márkus duó hangjával jóval szellemesebb, mint az eredeti. Tordy Géza is van olyan jó hangú Corleoneként, mint Marlon Brando.
A szinkron egykor már-már mûvészet volt, mára a rengeteg kiadott termék miatt tömegtermeléssé vált. Vannak azért kivételek is. Gesztesi Károly hangja nélkül ugyan lassan nincs film, amit viszont a Shrek-ben mûvel, az elképesztõ. Ismét csak kijelenthetõ jobb, mint az eredeti.
Mindehhez quotcsakquot jó film és karakteres színész szükségeltetik. De hiszen így volt ez régen is.

Ezek is érdekelhetik