Külföld

2010.04.13. 06:03

Vízbetörés egy kínai bányában: nőtt az áldozatok száma

FMH - Harminchatra emelkedett a március végi észak-kínai bányabaleset megtalált áldozatainak száma, még két embert keresnek - jelentette a mentők központja Sanhszi (Shanxi) tartományból kedden reggel.

MTI

Összesen 261 bányász dolgozott a mélyben, amikor március 28-án - minden valószínűség szerint egy használaton kívüli bányaszakasz falának áttörésekor - víz öntötte el a vangcsialingi (Wangjialing) szénbánya tárnáját. Száznyolc embert sértetlenül kimenekítettek, de százötvenhárman a föld alatt rekedtek. Április 5-én a víz folyamatos szivattyúzása mellett a mentőknek - 115 bányászt sikerült élve  - a több mint egyhetes fogság után - a felszínre hozniuk. A mentők azóta egy-egy újabb holttest megtalálását jelentik.
A tartományi egészségügyi hivatal tájékoztatása szerint a kórházakban felügyelet alatt tartott túlélők állapota stabilizálódott, már senki nincs életveszélyben.
Az eddig nyilvánosságra hozott információk szerint a vangcsialingi bánya vezetői nem vették komolyan a vízszivárgásokról szóló beszámolókat, és nem figyelmeztették a dolgozókat a veszélyre.
Vu Jin (Wu Yin), a kínai energiaágazatot felügyelő állami hivatal helyettes vezetője hétfőn a Hszinhua hírügynökségnek azt mondta, hogy a kormánynak a szénbányászat területén fokoznia kell a jogi szabályozás tökéletesítését. Az új szabályok elsősorban a bányászati feltárások tervezésére, az irányításra, a szénbányák munkabiztonságára, a bányászok jogaira és érdekvédelmére, valamint a környezet védelmére összpontosítanak - hangoztatta a hivatal képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!