Külföld

2012.05.29. 14:39

Vatileaks - Újabb személyeket hallgattak ki a Vatikánban

Róma - Újabb személyeket hallgattak ki, de nem történt újabb letartóztatás - nyilatkozta a vatikáni kiszivárogtatások, azaz a Vatileaks ügyében folyó nyomozásról Federico Lombardi atya szentszéki szóvivő keddi sajtótájékoztatóján.

MTI

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Lombardi megerősítette, hogy a Pietro Bonnet vatikáni vizsgálóbíró vezette eljárás során több személyt is meghallgattak, de továbbra is kizárólag a pápa komornyikja, a pénteken letartóztatott Paolo Gabriele van a pápai állam fogdájában.   
   
A szentszéki szóvivő  úgy fogalmazott, hogy Gabriele együttműködik, "széleskörű és gyümölcsöző" segítséget nyújtva. Lombardi hozzátette, nem felel meg a valóságnak az a hír, miszerint az inas vatikáni otthonában megcímzett borítékokat találtak volna, bennük a bizalmas vatikáni iratokkal.
   
Lombardi nem erősítette meg, hogy öt bíborost is kihallgattak.
   
A La Stampa értesülései szerint a Vatikánban "mindenki tudja, hogy a komornyik nem cselekedhetett egyedül".  A tekintélyes vatikáni forrásokkal bíró napilap úgy tudja, húsz személyt gyanúsítanak azzal, hogy az utóbbi hónapokban részt vett a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásában. A La Stampa értesülései szerint a szentszéki államtitkárság egyik laikus munkatársát is kihallgatták.
   
A Corriere della Sera egy vatikáni bíboros szavait idézte, miszerint a felelősök azonosítása után az egyház lépni fog, de "nem a vihar kellős közepén, mivel ez nem illik az egyház stílusához, hanem hónapok, akár egy év múlva, akinek szeme van látni, észre fogja venni".
   
A Corriere cáfolta a szentszéki szóvivő, Ferderico Lombardi atya korábbi kijelentéseit arról, hogy az ügyben semmiféle nő nem szerepel. Az újság közölte, hogy az olasz hírügynökségeknek egy nő telefonált a Vatikánból információkat szolgáltatva.
   
A Corrierének Vinicio Albanesi atya, a szegényeket és betegeket gondozó Capodarco közösség vezetője azt mondta, peremterületen dolgozó papként szégyelli a Vatikánban zajló intrikákat. "Letartóztatták a szerencsétlen inast, miközben a pedofil papokkal ezt nem tették meg"- hangoztatta.
   
A La Repubblica szerint a Vatileaks ügy elvonja a figyelmet a legfontosabb játszmáról: Ettore Gotti Tedeschi, az IOR vatikáni bank elnökének eltávolítása után az utód kinevezéséről zajlik a harc Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár és az Angelo Bagnasco, az olasz püspöki kar titkára vezette bíborosok között. Ha Bagnasco győz, Bertonénak távoznia kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!