Külföld

2010.08.31. 08:46

Több amerikai katona meghalt Kelet-Afganisztánban

Hét amerikai katona meghalt kedden Afganisztánban, öten egy út mentén elhelyezett pokolgép robbanásában, ketten egy másik merényletben - közölték a nemzetközi erők.

MTI

Szombat óta 21 amerikai katona vesztette életét a közép-ázsiai országban, e hónapban összesen 56. Az amerikai hadsereg idén júliusban szenvedte el legnagyobb veszteségét az ország 2001 végi megszállása óta.
Afganisztán déli és keleti részében folynak heves harcok. Ezek a területek közel fekszenek a pakisztáni határhoz, amelynek túloldalán a felkelők kiképzőbázisokat tartanak fenn, s az ott kiképzettek később beszivárognak az országba.
A szövetségesek kedden arról számoltak be, hogy egy légitámadásban megöltek két felkelőt, és megsebesítettek egy harmadikat. Az akció egy tálib parancsnok ellen irányult, aki a kandahári utánpótlásért, azon belül a pokolgépes támadások összehangolásáért felelős.
Egy másik NATO-műveletben hétfőn több tálibot és a velük szoros kapcsolatban lévő Hakkani-hálózat számos emberét fogták el. Egyikük nemrégiben tért vissza Pakisztánból, ahol pokolgépek készítésére kapott kiképzést - közölték a szövetséges erők.
Meghalt a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) egy észt katonája - jelentette be kedden Tallinnban a védelmi minisztérium. A tájékoztatás szerint a 20 éves Herdis Sikka halálát egy pokolgép robbanása okozta az ország déli részén fekvő Hilmend tartományban.
A brit irányítás alatt Afganisztánban szolgáló észt alakulat százhatvan főt számlál. A mostani veszteséggel együtt eddig nyolc észt katona vesztette életét. A balti ország 2003-ban csatlakozott az afganisztáni hadművelethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!