Külföld

2012.04.05. 09:12

Sínai-félszigetről lőttek ki rakétát egy izraeli városra

Egyiptomi területről, a Sínai-félszigetről lőttek ki rakétát szerda éjjel Eilatra, a Vörös-tenger partján, az Akabai-öbölben fekvő izraeli üdülővárosra - közölte a rendőrség.

MTI/APA/AFP

A Grad típusú rakéta lakott területtől 150 méterre csapódott be, és nem okozott kárt sem emberéletben, sem anyagiakban. Egyelőre csak egy rakéta becsapódásáról tudnak, de keresnek esetleges továbbiakat, mert a helyi lakosok több robbanásról számoltak be.

 

 

A katonai rádió szerint Hoszni Mubarak elnök tavaly februári bukása óta ez volt az első olyan rakétatámadás, amelyet egyiptomi területről indítottak el.

Számos izraeli és külföldi turista tartózkodik a városban, mert péntek este kezdődik a pészah, a zsidó húsvét.

Meir Jichák Halevi eilati polgármester a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta: tárgyal a hatóságokkal arról, hogy az izraeli rakétaelfogó rendszer, a Vaskupola részeként telepítsenek egy rakétaüteget a városba. Hozzátette: az egyiptomi hatóságokkal közösen számos intézkedést hoztak "a térség nyugalmának megőrzése érdekében", de hogy mik ezek, azt nem részletezte.

 

Augusztusban nyolc embert lőttek le merénylők Eilattól 20 kilométerre északra egy autóbusz, egy személygépkocsi és egy katonai járőr elleni összehangolt akcióban.

Egy évvel ezt megelőzően rakétatámadás érte Eilatot. Több becsapódás is volt a városban, de nem esett bántódása senkinek. A szomszédos jordániai kikötővárosban, Akabában viszont meghalt egy ember, mert egy rakéta ott ért földet.

Az izraeli biztonsági szolgálatok egy magas rangú tisztségviselője márciusban arról beszélt, hogy több terroristacsoport is tevékenykedik a Sínai-félszigeten, köztük több őslakos beduin törzs, amelyek Izrael szerint mások között Iránból is kapnak támogatást.

Izrael jelenleg is építi a "biztonsági kerítést", amely a határ mentén 240 kilométer hosszan védelmezi majd a Sínai-félszigettel szemben fekvő területét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!