Külföld

2017.05.16. 09:03

Kilőtt a román gazdaság, 5,7 százalékos növekedést produkáltak

Az idei első negyedévben 5,7 százalékkal nőtt a román bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi azonos időszakhoz képest - közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

A növekedés meghaladja az elemzői várakozásokat, amelyek 4,4 százalék körüli GDP-bővülést valószínűsítettek.

A statisztikai intézet gyorsjelentése szerint a szezonális és naptárhatással kiigazított éves növekedés 5,6 százalék volt.

Az első negyedéves GDP-növekedés a második legnagyobb az elmúlt két évben, csak a tavalyi második negyedéves 6 százalékos GDP-bővülés haladta meg a mostanit éves összevetésben.

Az idei első negyedévben a román GDP 1,7 százalékkal bővült a tavalyi utolsó negyedévhez mérten.

A román kormány az idén 5,2 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít, amit az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap túlzottnak talál, ez utóbbiak 4,4 százalékos GDP-bővüléssel számolnak.

A statisztikai intézet által közölt eredményt üdvözölte kedden Sorin Grindeanu román miniszterelnök és Liviu Dragnea, a bukaresti kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. Dragnea szerint a most közölt adat megerősíti, hogy teljesíthető a román kormány programja, amely béremeléseket és adócsökkentéseket irányoz elő.

A román nemzeti bank igazgatótanácsa szerint az első negyedéves növekedés fő hajtóereje továbbra is a belföldi fogyasztás, amit az adócsökkentések és a már végrehajtott béremelések serkentenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!