Külföld

2011.08.30. 14:29

Programozási hiba miatt veszett el az orosz műhold

Emberi mulasztás, a gyorsító fokozat irányítási rendszerének programozásában elkövetett hiba miatt nem került a tervezett Föld körüli pályára egy orosz távközlési műhold augusztus közepén - közölte az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz) kedden.

MTI

Az Ekszpressz-AM4 műholdat - orosz illetékesek szerint Európa legnagyobb teljesítményű távközlési szputnyikját - augusztus 18-án indították el Bajkonurból egy Proton-M hordozórakétával, de pályára állítása kudarcba fulladt.

A Roszkoszmosz a történtek okának tisztázásáig felfüggesztette a Proton-M hordozó rakétákkal és a Briz-M gyorsító fokozatokkal tervezett felbocsátásokat. A felfüggesztést most hatályon kívül helyezték.

Az ügyet vizsgáló tárcaközi bizottság megállapítása szerint programozási hiba miatt mondta fel a szolgálatot a rakéta Briz-M típusú gyorsító fokozata, s a műhold ezért nem állt a megfelelő pályára.

A baleset után az illetékes orosz szervek az EADS európai űrügynökséghez tartozó, a műholdat nagyrészt gyártó Astrium céggel közösen még kísérleteket tettek a műholddal való kapcsolatfelvételre, de nem jártak sikerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!