Külföld

2011.01.25. 14:06

Palesztin főtárgyaló: az al-Dzsazíra meg akarja dönteni a Palesztin Hatóságot

Száeb Erekát palesztin főtárgyaló kedden azzal vádolta meg az al-Dzsazíra katari hírtelevíziót, hogy kampányt indított a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) ellen a Palesztin Hatóság megdöntése céljából.

MTI

Erekát abból az alkalomból nyilatkozott, hogy az al-Dzsazíra vasárnap olyan iratokat ismertetett, amelyek tanúsága szerint a palesztinok 2008-ban két fontos kérdésben - egy területi vitában és a palesztin menekültek hazatérése ügyében - is engedtek volna Izraelnek a béketárgyalásokon.
A PFSZ-t mint különböző palesztin mozgalmakat egyesítő ernyőszervezetet - amelyen belül a Fatah a legerősebb mozgalom - a nemzetközi közösség és Izrael is a palesztin nép hivatalos képviselőjének ismerte el, bár csak a palesztinok felét reprezentálja. A Fatah a ciszjordániai palesztin önkormányzatot irányító Palesztin Hatóság vezető ereje. (A másik palesztin területet, a Gázai övezetet a Fatah politikai ellenlábasa, a radikális iszlamista Hamász kormányozza.)
Erekát azzal vádolta a katari műholdas hírcsatornát, hogy a palesztinokat saját vezetőik elleni forradalomra, a palesztin politikai rendszer megdöntésére hívja fel. A főtárgyaló szerint az al-Dzsazíra azért kezdett PFSZ-ellenes, a Palesztin Hatóság megdöntését célzó kampányba, mert a hatóság nem hajlandó folytatni a béketárgyalásokat Izraellel, amíg le nem állítják a ciszjordániai zsidó telepeken folyó építkezéseket, s ragaszkodik ahhoz, hogy e kérdésben, valamint a független palesztin állam elismerését illetően forduljanak az ENSZ Biztonsági Tanácsához.
"Az al-Dzsazíra szította fel a lángot Tunéziában, Libanonban és más arab országokban" - mondta Erekát, arra utalva, hogy az említett országokban kirobbant tiltakozó megmozdulásoknak az al-Dzsazíra bőséges teret adott tudósításaiban.
 A Hamász vezetői árulással vádolták meg kedden a Palesztin Hatóságot - egyúttal tiltakozásra buzdították a palesztin menekülteket -, mert az al-Dzsazíra által kiszivárogtatott dokumentumok szerint a béketárgyalásokon beleegyezett volna abba, hogy csak "jelképes számú" - tíz év alatt összesen 100 ezer - palesztin menekült térhessen vissza Izraelbe. Ez azért fontos, mert az eddig ismert hivatalos palesztin álláspont ragaszkodik az 1948-1949-es háború (Izrael létrejötte) idején elmenekült palesztinok és leszármazottaik - több millió ember - visszatérési jogához. Az izraeliek ezt nem tudják elfogadni, mondván, hogy több millió menekült befogadása veszélyeztetné államuk zsidó jellegét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!