Külföld

2009.08.11. 07:32

Mianmarban elítélték Aung Szan Szú Kji ellenzéki vezetőt

Bűnösnek találta a bíróság kedden Mianmarban Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas ellenzéki vezetőt, az elítéltnek azonban nem kell börtönbe vonulnia; házi őrizetben marad további tizennyolc hónapig.

feol.hu

Az ügyben eljáró ranguni különbíróság - amely egy börtönben hirdetett ítéletet szigorú biztonsági intézkedések közepette - három év szabadságvesztést szabott ki a polgárjogi harcosra, de a katonai kormányzat utasítására ott helyben 18 hónap házi őrizetre változtatták az ítéletet.
Megfigyelők azt tartották a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy elítélik a 63 éves ellenzéki vezetőt. Nyugaton kirakatpernek tartották az eljárást, amellyel az volt a mianmari katonai junta célja, hogy távol tartsa a közélettől a népszerű politikust a jövő évi parlamenti választások előtt és alatt. A katonai kormányzat ígérete szerint 2010-ben többpárti választásokat tartanak a délkelet-ázsiai országban. 
Aung Szan Szú Kji az elmúlt 19 évből több mint 13-at házi őrizetben töltött. A büntetőperben éppen azzal vádolták, hogy megszegte ennek az intézkedésnek a szabályait egy rejtélyes ügyben. Májusban állítólag menedéket nyújtott egy amerikai férfinak, aki a beszámolók szerint hívatlanul érkezett titokban - úszva, a biztonsági ellenőrzést kijátszva - Aung Szan Szú Kji tóparti házába, és két napot töltött ott. Az 54 éves, mormon vallású John Yettaw azt vallotta a bíróság előtt, az Úr küldte Szú Kjihez, hogy figyelmeztesse az asszonyt, veszélyben van, meg akarják ölni.
Az amerikai ügyében - akinek az elmúlt hetekben több görcsrohama volt, a legutóbbi eset után hétfőn engedték ki a kórházból, s egy darabig úgy nézett ki, ismét el kell halasztani az ítélethirdetést - szintén kedden hoztak döntést; súlyos büntetést kapott. Három vádpontban - többek között tiltott helyen való fürdőzés címén - összesen hét év szabadságvesztésre ítélték, ebből négy évet kényszermunkával súlyosbítva.
A keddi állami sajtó burkoltan arra figyelmeztette Szú Kji híveit, hogy ne okozzanak bonyodalmat, a külföldet pedig arra, hogy ne avatkozzon be Mianmar belügyeibe.
Külföldön felháborodást keltett az ellenzéki vezető elleni per; követelték Aung Szan Szú Kji és a Mianmarban politikai okokból bebörtönzött további - becslések szerint - több mint kétezer ember szabadon bocsátását.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!