Külföld

2009.05.09. 09:42

Kínzóeszközt vegyenek!

XVI. századi kínzóeszközök kerülnek hamarosan kalapács alá a New Yorkban - az elárverezendő tárgyak között 4,27 méteres kínpad, vasálarc, hüvelykszorító, az istenkáromlók és eretnekek megbüntetésére szolgáló "nyelvtépő", valamint kivégzésekkor alkalmazott kard egyaránt megtalálható.

feol.hu

A Guernsey,s aukciósház árverésén összesen 252 tétel kerül kalapács alá. A gyűjtemény magát megnevezni nem kívánó tulajdonosa az árverés bevételét az Amnesty International és más olyan szervezet számlájára kívánja utalni, amelyek a modernkori kínzások ellen küzdenek.
Arlan Ettinger, az aukciósház elnöke a 252 kínzóeszközből, valamint ritka könyvekből, dokumentumokból és egyéb tárgyakból álló történelmi gyűjteményt a világ legnagyobb ilyen kollekciójának nevezte. Az elnök megtagadta, hogy megnevezze a tulajdonost, mindössze annyit közölt, hogy a család az Egyesült Államok észak-keleti részén, New Yorktól 3 órányira lakik. Az árverés idejét még nem tűzték ki.
A Németországból származó gyűjtemény, amely a XIX. század végén egy angol nemes, Shrewsbury grófjának tulajdonába került, legutóbb 1893-ban volt látható New Yorkban, majd a chicagói nemzetközi vásáron. Ezután Amerikában maradt, s mindmostanáig magánkézben volt: sokáig Arne Coward, norvég holokauszttúlélő birtokolta. "Jelenlegi tulajdonosai Arne Coward leszármazottai" - mondta Arlan Ettinger.
A The New York Times 1893. november 26-i száma még 1300 tételből álló gyűjteményről írt, amelynek hátborzongató tárgyai a látogatók ezreit vonzották. A lap "egy félbarbár kor tárgyi emlékeinek" nevezte a kínzóeszközöket, amelyek mindegyikét "rendeltetésszerűen" használták.
Hiányzik a gyűjteményből az úgynevezett vasszűz - a koporsószerű láda, amelynek belsejében gyilkos vastüskék sokaságát rögzítették.
Mint Arlan Ettinger megjegyezte, a hiányzó tételek sorsa ismeretlen, feltehetően megsemmisültek a chicagói világkiállítás végén keletkezett tűzben.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!