Külföld

2009.08.26. 09:40

Károly Róbert lakótornyának maradványaira bukkantak Temesváron!

Károly Róbert egykori lakótornyának maradványai kerültek felszínre a Bánát Múzeumnak otthont adó temesvári Hunyadi kastély megroggyant falainak megerősítésekor - számolt be szerdán az Új Magyar Szó (ÚMSZ).

feol.hu

A bukaresti napilap felidézi: az építők néhány hónappal ezelőtt kezdtek ásni a kastély udvarán. A felújítási munkálatok során, a múzeum régészeinek meglepetésére, középkori falak maradványaira bukkantak. A kiásott falakat nagy valószínűséggel a magyar Anjou-ház alapítója, Károly Róbert építtette 1315 körül, amikor hét évre Temesvárra költöztette királyi székhelyét.
A feltárásokat vezető Kopeczny Zsuzsanna régész a lapnak elmondta: a tizenegy méter hosszú oldalakkal rendelkező, négyszögletes alapú lakótoronyban maga Károly Róbert király
tölthette temesvári éveit. "A XIV. század elején épült torony a középkori kastély központi magját jelentette" – mondta Kopeczny Zsuzsanna, aki azt is elárulta, hogy rengeteg egyéb lelet került elő a torony környékén, s az segített a kormeghatározásban.
Ezek között vannak kályhacsempék, kaolinedények, kínai porcelánból készült csészék, későbbi török edények, de sokat árult el a régészek számára egy 1330-ban Károly Róbert által vert érme, egy csontból készült síp és egy sarkantyúvég is. Előkerült negyven darab nyílhegy is, ami a régész szerint arról tanúskodik, hogy a XIV. században heves harc folyt a torony falai előtt. A toronynál valamivel később épülhetett a szintén téglából készült védőfal.
A nyár folyamán feltárt értékes leleteket és a falmaradványokat restaurálják, a középkori lakótorony pedig egy kis régészeti park látványossága lesz. Sorin Munteanu, a Temes
Megyei Tanács kulturális bizottságának elnöke bejelentette: európai forrásokból akarják konzerválni és restaurálni a Bánát Múzeum udvarán feltárt középkori leleteket. Dan Leopold Ciobotaru múzeumigazgató szerint a feltárásokat a jelenlegi kastély falain kívül is folytatni fogják.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!