Külföld

2011.10.26. 16:16

Jemeni nők ezrei égették el fátylukat egy kormányellenes tüntetésen

Szanaa/Budapest - Több ezer jemeni nő égette el tradicionális muszlim viseletét, azaz fátylát szerdán a fővárosban, tiltakozásul az ellen, hogy Ali Abdalláh Száleh elnök rezsimje brutálisan lép fel a kormányellenes tüntetések ellen - közölte a CNN amerikai televízió hírportálja.

MTI

Szemtanúk beszámolója szerint a tiltakozók zászlókkal vonultak fel, amelyen többek között a "Száleh, a mészáros nőket gyilkol, és büszke rá" felirat volt olvasható. A résztvevők egy kupacba gyűjtötték fátylaikat és sáljaikat, majd  felgyújtották azokat, ami a konzervatív iszlám nemzet esetében a felháborodás komoly jelének, szimbolikus cselekedetnek számít.
   
Októberben a biztonsági erők több mint 60 nőt támadtak meg, otthonokat dúltak fel és gyermekeket is meggyilkoltak - mondta az egyik tüntető, Rukaja Nasszer. A tiltakozó hozzátette, a törzsi vezetők ez ügyben tanúsított hallgatása "gyalázat", és meg kellene érteniük: a jemeni asszonyok nem fogják tisztelni őket amennyiben szótlanul tűrik, hogy a Száleh-rezsim bántalmazza a lányokat, asszonyokat.
   
A tüntetésre azt követően került sor, hogy a rezsim kedden tűzszüneti megállapodást írt alá a rendszer ellenzékéhez csatlakozó lázadó katonák vezetőjével. A tűzszünetet végül nem tartották be. Szerdán legkevesebb  tíz ember veszítette életét, illetve tucatnyian megsebesültek a biztonsági erők és a tiltakozók összecsapásaiban a fővárosban, és Taizz tartományban - közölték orvosi források.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!