Külföld

2010.07.28. 13:43

Izraelben 70 évre titkosítottak alapvető kormányzati iratokat

Izraelben húsz évvel, hetven évre meghosszabbítják a minősített kormányzati iratok titkosságát - jelentette be szerdán a miniszterelnöki iroda.

MTI

Benámin Netanjahu kormányfő döntése hároméves bírósági küzdelmet zár le, amely során polgári jogi szervezetek a legfelsőbb bíróságig eljutottak kérelmükkel, hogy betekinthessenek a különféle titkosszolgálatok dokumentumaiba és egyéb kényes iratokba.
 Az izraeli főlevéltáros biztonsági megfontolásokkal magyarázta a kutatási tilalom meghosszabbítását. Egyes anyagokban arra vannak utalások, hogy Izrael miként tartotta be a nemzetközi jogot - tette hozzá.
Nyomást gyakoroltak a kormányra az érintett intézmények is, mint például a Moszad és a Sin Bét titkosszolgálat, az atomenergia bizottság és a biológiai kutatóintézet, s talán más hivatalok - mondta. Ezek amúgy is megsértették az 1955-ös archiválási törvényt, mert maguknál tartották, és nem adták ki a saját irataikat.
Az új rendelet miatt olyan helyzet is előállhat, hogy már nyilvánosságra hozott dokumentumok válnak újból titkossá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!