Külföld

2009.08.26. 04:58

Ismét elhalasztották a Discovery indítását

Ismét elhalasztották a Discovery amerikai űrrepülőgép indítását - jelentette be a NASA kedd este.

feol.hu

Az amerikai űrkutatási hivatal közölte, hogy az űrsikló üzemanyagtartályának egyik szelepe meghibásodott, ezért vonták vissza a startengedélyt. Ez a berendezés biztosítja az üzemanyag átpumpálását az űrrepülőgép hajtóművébe.
A Discoveryt az eredeti tervek szerint kedd hajnalban kellett volna elindítani a Nemzetközi Űrállomás felé, de akkor a hirtelen kedvezőtlenre vált időjárás miatt halasztották el az indítást egy nappal.
Az új indítási időpontot egyelőre nem tűzték ki, mert nem tudni, mikorra tuják elhárítani a műszaki hibát. Ha augusztus 30-ig nem tudják útjára engedni a Discoveryt, akkor legközelebb csak október 17-étől próbálkozhatnak az űrrepülőgép felbocsátásával, mert akkor nyílik ki a következő indítási ablak - közölték a NASA szakemberei.
A Discoveryn hét űrhajós utazik majd a Föld körül átlagosan 350 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A legénység egyik tagja svéd: az Európai Űrügynökséget (ESA) képviselő Christer Fuglesang.
A Discovery főként tudományos berendezéseket és a huzamosabb időn át az ISS-en tartózkodó asztronautáknak szánt használati eszközöket - új hálófülkéket, egy futópadot és egy fagyasztóládát - szállít az űrállomásra.
Az utat 13 naposra tervezik. Az űrhajósok összesen háromszor lépnek ki a nyílt világűrbe, hogy szerelési és karbantartási munkákat végezzenek az űrállomás burkán.
A mostani csapat egyetlen női tagja, az amerikai Nicole Scott nem tér vissza társaival a Földre, hanem felváltja honfitársát, Tim Koprát, és fedélzeti mérnökként dolgozik egy ideig az űrbázison.
Júniusban, illetve júliusban a NASA ötször halasztotta el egy másik űrrepülőgép, az Endeavour indítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!