Külföld

2012.02.24. 09:12

Irak: az al-Kaida jelentkezett a csütörtöki merényletek elkövetőjeként

Az al-Kaida jelentkezett a csütörtökön Bagdadban és más iraki városokban elkövetett, több tucatnyi halálos áldozatot követelő merényletek elkövetőjeként.

MTI/AP

Az Iraki Iszlám Állam, vagyis a nemzetközi terrorhálózat iraki szárnya az interneten közölte, célpontjai rendőrségi és kormányzati tisztviselők voltak, hogy bosszút álljon az arab ország börtöneiben raboskodó szunnita férfiak és nők megöléséért és kínzásáért.

A Bagdadban és 12 más iraki városban végrehajtott robbantásos és fegyveres támadásokban 55 ember vesztette életét és 225-en sebesültek meg.

Hírügynökségi beszámolók szerint Bagdadban legkevesebb tíz helyen robbant gépkocsiba rejtett pokolgép, és más fegyveres támadások is történtek, ezek összesen 32 ember halálát követelték. A legsúlyosabb támadás a jobbára síiták lakta belváros Karrada bevásárlónegyedében történt, ott kilenc ember halt meg és 24 megsebesült. Az első jelentések szerint a támadások többsége rendőrségi célpontok ellen irányult.

Később egymás után érkeztek terrorcselekményekről szóló hírek az északi Szaláheddín és az ország középső részén fekvő Dijála tartományok városaiból is. Ugyancsak robbantásokat és áldozatokat jelentettek Moszulból és Hillából.

Irakban ez volt a legvéresebb nap január 14. óta, amikor a déli Bászrában egy öngyilkos merénylő 53 síita zarándokkal végzett. Az elmúlt két hónapban, az amerikai csapatok kivonását követően, az Al-Kaida és más szunnita szervezetek jelentősen fokozták támadásaikat a síiták ellen, ami azzal fenyeget, hogy az erőszakos vallási villongások újabb hulláma söpör végig Irakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!