Külföld

2010.04.08. 12:36

Háromnapos gyász, sok áldozat az eső miatt Rióban

FMH - Már 150 fölé emelkedett a Brazíliában hétfő óta tartó esőzések okozta sárlavinák, áradások halálos áldozatainak száma.

MTI

A helyi katasztrófavédelmi szervek közlése szerint egy szerda esti, újabb földcsuszamlás 45 lakóházat döntött romba a Rióval szomszédos Niterói város Morro do Bumba nevű nyomornegyedében, és a törmelék alatt hatvan ember rekedhetett. Csütörtökre virradóra további holttesteket ástak ki, de 25 embert élve sikerült kimenteni a romok közül. A mentést teljes erővel folytatják.
A reggel nyilvánosságra hozott, frissített adatok szerint legkevesebb 150-en veszítették életüket a Rio de Janeirót és a hasonnevű szövetségi államot sújtó katasztrofális időjárás következtében. Harminchat óra alatt annyi eső zúdult a városra, mint általában egy hónap alatt szokott: csupán kedden 280 milliméter csapadékot kapott a hatmilliós metropolis. A víz elárasztotta az utcákat, és nagy földcsuszamlásokat idézett elő, amelyek miatt házak tömege csúszott le a hegyoldalakról az alacsonyabban lévő épületekre.
Rio de Janeiróban és a katasztrófa által sújtott szomszédos Niteróiban háromnapos gyászt hirdettek ki. Az iskolák bezártak, és sok helyen munkaszünetet rendeltek el. 
Szerdán újból esni kezdett, s a meteorológiai előrejelzés a hét végére is esőt ígér, ha nem is annyit, mint amennyi hétfőn és kedden volt. Hasonló csapás negyven éve, 1966 januárjában sújtotta a várost: akkor egy nap alatt 23 milliméter eső esett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!