Külföld

2010.02.02. 12:40

Elmaradhat az EU és az Egyesült Államok csúcstalálkozója

Nagyon valószínű, hogy nem tartják meg május végén az Európai Unió és az Egyesült Államok Madridba tervezett csúcstalálkozóját, miután Barack Obama közölte, nem venne részt a tanácskozáson - közölte kedden egy spanyol kormányközeli forrás.

MTI

"Az ügy egyelőre nincs eldöntve, még egyeztetni kel Brüsszellel. De ezek a tárgyalások rendszerint állam- és kormányfői szinten zajlanak, ezért az amerikai elnök nélkül nem lenne sok értelme megtartani az idei csúcstalálkozót" - közölte a spanyol forrás. Hozzátette, hogy a végső döntést a találkozó esetleges elhalasztásáról az uniós intézményekkel, mindenekelőtt az Európai Tanács állandó elnökével közösen hozzák majd meg.
Michael Mann, az Európai Bizottság egyik szóvivője Brüsszelben azt mondta, hogy az EU és az Egyesült Államok tárgyal egy új, kölcsönösen elfogadható időpontról.
"Nem ez az első és nem is az utolsó olyan eset, amikor egy csúcstalálkozó időpontját hozzá kell igazítani az egyik vagy a másik fél előjegyzési naptárához" - igyekezett csökkenteni a szóvivő a riporterek azon benyomását, hogy Brüsszel vérig sértődött az amerikai bejelentésen.
Február 11-én az EU állam-, illetve kormányfői kötetlen találkozót tartanak Brüsszelben, és ott nyilván szóba kerül majd az amerikaiakkal tartandó kétoldalú csúcs időzítésének kérdése.
Az amerikai Fehér Ház hétfőn jelentette be, hogy Obama elnök nem vesz részt a május 24-25-re tervezett EU-USA-csúcson. Washingtonban arra hivatkoztak, hogy az elnöknek első hivatali évében nagyon sok külföldi útja volt.
Az El Mundo című spanyol napilap kedden azonban arról írt amerikai forrásokra hivatkozva, hogy a legutóbbi, tavaly novemberben tartott csúcstalálkozó "elvette Obama kedvét attól, hogy részt vegyen egy újabb ilyen találkozón májusban". "Annyiféle vélemény volt és olyan kevés eredmény, hogy Obama lerövidítette a (múlt novemberi) találkozót, és a hivatalos közös étkezésre már csak alelnökét, Joe Bident küldte el" - írta az El Mundo.
Az El País szerint Obama "hátat fordít Európának". A napilap azt írta, hogy Obama a novemberi lisszaboni NATO-csúcstalálkozóval egyidejűleg szeretne sort keríteni az EU-USA-találkozóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!