Külföld

2010.04.12. 14:05

Civileket öltek meg katonák Afganisztánban

Afgán civileket szállító buszra nyitottak tüzet hétfőn az Afganisztánban állomásozó külföldi katonák Kandahár közelében, 4 embert megöltek, és 18-at megsebesítettek - közölte egy afgán illetékes.

MTI

A NATO vezette afganisztáni biztonsági erő (ISAF) elismerte, hogy katonái négy embert megöltek, köztük egy nőt és egy gyereket, amikor tüzet nyitottak egy buszra, amely konvojukhoz közeledett, és sajnálatát fejezte ki a történtek miatt.
Az incidens az ország déli részén fekvő Kandahár városának közelében, Zsari körzetében, egy autóúton történt. Kandahár tartomány kormánya erélyesen elítélte a történteket. A legújabb súlyos incidens felkorbácsolta az Amerika-ellenes érzelmeket a kulcsfontosságú dél-afganisztáni városban, ahol a koalíciós erők igyekeznek megnyerni a lakosság támogatását a tálibok elleni készülő offenzívához.
Zelmai Ajubi, a helyi kormányzó szóvivője azt mondta, hogy a nemzetközi erők 12 sebesültet egy katonai kórházba szállítottak.  
A busz egyik kórházban fekvő utasa elmondta, hogy éppen elhagyták a kandahári buszvégállomást, amikor szembetalálkoztak egy amerikai katonai konvojjal, és félreálltak, hogy utat engedjenek neki. A lövöldözés akkor kezdődött, amikor a négy amerikai jármű közül a harmadik elhaladt mellettük. Mint mondta, a lövések a konvoj irányából érkeztek.
"Hirtelen tüzet nyitottak. Nem tudom, miért. Megálltunk, és aztán nem tudom, mi történt" - mondta a férfi, aki az orvosok szerint fejsérülést szenvedett, de nem tudni, mennyire súlyos az állapota.
Órákon belül afgánok tömegei égő gumiabroncsokkal elzárták a Kandahárból kivezető főutat, halált kiáltva az amerikaiakra, és Hamid Karzai afgán elnök megdöntésére szólítva fel. Karzai maga is Kandahárból származik. Követelték, hogy a kormány büntesse meg azokat a katonákat, akik felelősek a történtekért.
A NATO és az afgán hatóságok nem közölték az incidensben részes katonák nemzetiségét, de számos szemtanú szerint azok amerikaiak voltak. Karzai nyilatkozatot adott ki, elítélve a támadást, és részvétét fejezve ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!