Külföld

2012.09.07. 08:35

Pussy Riot - Megmásították a francia művész kijelentéseit

Moszkva - Megmásították és cenzúrázták Mireille Mathieu kijelentéseit a Pussy Riot orosz punkegyüttessel kapcsolatban - állítja maga a francia sanzonénekesnő.

MTI

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: 

A botrányt kiváltó esetről a Kommerszant című orosz napilap online változata pénteken számolt be. A világhírű francia művész a múlt hét végén lépett föl Moszkvában a Szpasszkaja Basnya elnevezésű nemzetközi katonazenekari fesztivál megnyitóján. Ebből az alkalomból adott interjút az orosz TV Centr televíziónak. A riporter kíváncsi volt a hívő katolikus Mireille Mathieu véleményére a Pussy Riot orosz punkegyüttessel, annak a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban tartott fellépésével kapcsolatban.

A francia sanzonénekesnő állítása szerint ő azt mondta: "azt gondolom, hogy nem fogták föl tettüket, a templom nem a demonstrációk helye. Lehet másképp is demonstrálni. A templom az imádság helye, és ez (a Pussy Riot Putyint kiátkozó "punkimája") szentségtörés." Ezzel szemben az interjú fordítása a Kommerszant Online közlése szerint így hangzott: "Úgy tűnik, hogy beszámíthatatlanok, elítélem a cselekedeteiket. A templom nem az ilyen akciók helye. A templom mindig is az a hely volt és lesz, ahova az emberek a világosságért, a lélek megtisztulásáért mennek. Ez szent hely, amelyet tisztelni kell, főként az orosz templomokat, amelyekben annyi hit és odaadás tapasztalható" - adta közre a TV Centr orosz televízió Mireille Mathieu szavait. A francia sanzonénekesnő szerint mindehhez azt is hozzátette, hogy "mint nő, mint művész és keresztény, kérem, hogy bocsássanak meg ezeknek a fiatal lányoknak".

Nyilatkozatából azonban kihagyták ezt a részt és a Franciaországba eljutott interjú nevetség tárgyává vált az ottani sajtóban. Bírálták azért is, hogy a Vörös téren adott koncertekkel sikerült úgymond összehangolódnia az orosz hatalommal. Mireille Mathieu az utóbbi években több alkalommal is fellépett Moszkvában. A TV Centr képviselője a Le Figaro című francia lapnak elismerte, hogy ez a részlet kimaradt a Mireille Mathieuvel készített interjúból. Vlagyiszlav Sekojan azt ígérte, hogy a teljes beszélgetést hamarosan sugározzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!